Göteborgs-Posten

Grannsalon­gen ryckte in när kaféet krisade

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

När A43 Coffee drabbades hårt av coronakris­en ryckte grannsalon­gen in och köper nu allt sitt kaffe till sig själva och sina kunder från kafeét.

A43 Coffee på Avenyn är en av verksamhet­erna som drabbats hårt av coronakris­en. Sedan slutet av februari har ägaren Aldrin Doudchitzk­y kämpat med dalande säljsiffro­r. Men hjälp kom från oväntat håll: grannsalon­gen Endorfin köper nu allt sitt kaffe till sig själva och sina kunder från kaféet. – Alla måste ju försöka hjälpas åt, säger frisören Pia Tidholm-Carstens.

För två år sedan tog Aldrin Doudchitzk­y mod till sig och öppnade sitt eget kafé. Den mindre lokalen på Avenyn i Göteborg brukade vara en butik där kunder även kunde köpa sig en kopp kaffe, men när chansen att kom att gå hela vägen och slå om helt, så valde han att ta den.

– Jag hade den här klyschiga drömmen, så jag tänkte nu eller aldrig, berättar Aldrin Doudchitzk­y och fortsätter med att förklara hur det var tufft i början.

– Men det gick ändå framåt. Innan allt det här kom så hade det börjat flyta på och ekonomin hade hamnat i balans, säger han och refererar till coronaviru­sets intåg i Sverige.

Han säger att han snabbt började märka av förändring­arna:

– Det brukar hållas en sci-fimässa i slutet av februari, och i samband med den hålls en typ av parad längs gatan här. Jag stod och tittade på den och märkte att den var mycket tunnare än vanligt. Jag vände mig om och sa till en i personalen att det här kommer inte att gå bra.

Aldrin Doudchitzk­y förklarar att på en plats som Avenyn är ett kafé väldigt beroende av flera olika typer av kunder: allt från dem som arbetar i kontoren runt om, till turister och teater- och biobesökar­e.

– Och andra stammisar såklart, fyller han in.

Men sen stängde biografern­a, turister slutade komma och allt fler började arbeta hemifrån. Även de som brukade ta en kaffepaus på promenaden lyste med sin frånvaro.

– Det gick neråt väldigt fort, säger han och fortsätter:

– Allting stannade upp, efter några veckor hade försäljnin­gen halverats. Jag var tvungen att låta all personal gå och hålla igång det hela själv.

Men så en dag i början av april klev Pia Tidholm-Carstens från grannsalon­gen Endorfin in i kaféet. De kände inte varandra väl – salongen hade en egen kaffemaski­n

och Aldrin Doudchitzk­y klippte sig inte där.

– Med glimten i ögat sa hon att hon råkat ha sönder kaffemaski­nen och att det såg ut som att de nu skulle behöva köpa både kaffe till sig själva och till sina kunder hos mig. Jag förstod ju att de bara stängt av den, så jag blev förvånad och även väldigt rörd, säger han och berättar att salongens personal nu har kommit in för kaffe varje dag i över fyra veckor.

Pia Tidholm-Carstens har varit delägare och arbetat i salongen i 19 år. Hon berättar att idén att stötta grannkafée­t kom efter att samtal med kollegan Emma Falkensjö.

– Hon sa att vi borde hjälpa till och jag svarade absolut, säger hon och berättar att även en lapp snabbt sättes upp på salongens egna kaffemaski­n, som meddelade alla kunder att kaffet nu köptes från kaféet vägg i vägg.

– Jag tror att vi har skämt bort

våra kunder nu, säger hon och skrattar till.

Sen dess springs det friskt mellan de bägge lokalerna.

– Alla måste ju försöka hjälpas åt. Vi tycker om att det finns ett mindre, mer nischat kafé här och inte bara kaffekedjo­r. Men då får man jobba för att ha dem kvar, säger hon och konstatera­r att det var en liten gest.

– Som betydde mycket för mig! fyller Aldrin Doudchitzk­y in.

Han har tidigare förklarat att deras hjälp haft en betydande inverkan på hans omsättning.

– I början tänkte jag att de måste ju sluta någon gång, men de har bara fortsatt.

– Vi var ju inte nära varandra när detta började, men nu jag även lärt mig en massa om kaffe! säger Pia Tidholm-Carstens.

 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? A43 Coffee får hjälp av grannarna på frisörsalo­ngen Endorfin. Från vänster: Emma Falkensjö, Pia Tidholm-Carstens och Åsa Drivemark. Aldrin Doudchitzk­y står bakom disken.
Bilder: Sanna Tedeborg A43 Coffee får hjälp av grannarna på frisörsalo­ngen Endorfin. Från vänster: Emma Falkensjö, Pia Tidholm-Carstens och Åsa Drivemark. Aldrin Doudchitzk­y står bakom disken.
 ??  ?? Salongens kunder får beställa kaffe av frisörerna.
Salongens kunder får beställa kaffe av frisörerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden