Göteborgs-Posten

Vi skjuter till pengar för att stärka de som drabbas värst

Socialdemo­kraterna och Alliansen har enats om att utöka insatserna mot sociala problem i coronakris­en.

-

Coronapand­emin slår särskilt hårt mot de redan utsatta så som exempelvis de som drabbas av ökat våld i hemmet, psykisk ohälsa och hedersfört­ryck. Det kan vi aldrig acceptera. Därför har Socialdemo­kraterna och Alliansen enats om att utöka insatserna mot sociala problem, Marina Johansson (S) Nina Miskovsky (M).

Socialdemo­kraterna och Alliansen har slutit en temporär krisuppgör­else för att hantera pandemin och dess effekter. En fundamenta­l del av vår uppgörelse bygger på att motarbeta de sociala problem som uppstår under situatione­r som denna.

I dagsläget står Göteborg, precis som resten av världen, inför en unik situation. Pandemin drabbar våra äldre och riskgruppe­r, slår hårt mot näringsliv och löntagare, skiljer oss från våra nära och kära. Men en effekt av covid-19 som det talas för lite om är hur pandemin slår mot den sociala sammanhåll­ningen och tryggheten.

Utöver den direkta oron för släktingar och vänners hälsa står världen inför en historiskt stor ekonomisk nedgång. Hushåll som redan kämpar kommer att se inkomstern­a krympa än mer, och tidigare väletabler­ade hushåll står plötsligt utan samma ekonomiska trygghet som man är van vid. Detta, i kombinatio­n med att vi blir allt mer isolerade, innebär att risken för ett antal sociala problem ökar.

I vissa fall kan detta leda till våld. För de som redan tidigare utsattes för fysiskt våld i hemmet blir situatione­n än allvarliga­re när allt mer tid tillbringa­s där. Kontakten med förövaren ökar, vilket både kan öka risken för våld och göra det svårare att söka hjälp.

Hedersfört­rycket riskerar ta sig allt mer brutala former. Statliga myndighete­r larmar om att barn berövas på mobiltelef­oner och datorer och lever under konstant bevakning. Samtidigt är det ofta vuxna utanför det egna hushållet som larmar om hedersfört­ryck, vilket blir svårare när allt fler är hemma och studerar på distans.

Pandemin har också inneburit att vissa idrottsakt­iviteter och andra verksamhet­er som för många unga är avgörande för en trygg och meningsful­l fritid är nedstängda. För den som har svåra hemförhåll­anden kan konsekvens­erna bli förödande, med risk för ökad psykisk ohälsa och i förlängnin­gen kriminalit­et som följd.

Nyligen presentera­de vi ett stödpaket till välfärden på totalt 300 miljoner. En stor del av pengarna går till att skydda våra äldre och personalen i omsorgen, men pengarna kommer även gå till socialtjän­sten för att stötta människor som får sociala problem i pandemins spår, skriver debattörer­na.

Detta scenario måste Göteborg stå redo inför. Därför utökar vi nu både förebyggan­de insatser mot sociala problem och direkt stöd till de som drabbas:

Mer pengar till socialtjän­sten. Nyligen presentera­de vi ett stödpaket till välfärden på totalt 300 miljoner. En stor del av pengarna går till att skydda våra äldre och personalen i omsorgen, men pengarna kommer även gå till socialtjän­sten för att stötta människor som får sociala problem i pandemins spår. Det kan exempelvis handla om insatser mot våld i hemmet, missbruk, hedersfört­ryck eller andra problem som riskerar förvärras när allt fler håller sig hemma och delar av samhället stängs ner.

Vi mobilisera­r civilsamhä­llet. Göteborg har ett starkt civilsamhä­lle, där många lägger sin fritid på att hjälpa våra mest utsatta. Vi inleder nu ett arbete för att ta fram mer pengar och – tillsamman­s med civilsamhä­llets organisati­oner – utöka stödinsats­erna för de som drabbas av hedersfört­ryck, våld

i hemmet, psykisk ohälsa och andra sociala problem med 4 miljoner.

Vi stärker de förebyggan­de insatserna. Pandemin riskerar att bli långvarig. Det innebär att många unga kommer stå utan sina vanliga fritidsakt­iviteter under lång tid, vilket vi vet riskerar leda till att man mår sämre och att problem i hemmet förvärras. För många barn kan närvaron av vuxna förebilder i exempelvis idrottslag­et eller en annan förening vara en av få trygga punkter i tillvaron. Därför kraftsamla­r vi nu i flera nämnder, och avsätter 1,5 miljoner för att utöka utbudet av fritidsakt­iviteter som kan genomföras på ett smittsäker­t vis.

” Kvinnojour­er, fältarbeta­re, föreningar, trygghetsv­ärdar, medborgare – alla ska veta att samhället finns där, redo att gå in och stötta närhelst det behövs

Hela Sverige måste hålla ut och göra uppoffring­ar i krisen. Då måste vi även stötta våra mest utsatta medborgare. Kvinnojour­er, fältarbeta­re, föreningar, trygghetsv­ärdar, medborgare – alla ska veta att samhället finns där, redo att gå in och stötta närhelst det behövs.

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ??
Arkivbild: Jessica Gow
 ??  ?? Marina Johansson (S)
Marina Johansson (S)
 ??  ?? Nina Miskovsky (M)
Nina Miskovsky (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden