Göteborgs-Posten

Det finns inga enkla knep

-

Den 8/5 kritiserad­e Christer Jansson Svenska Barnläkarf­öreningens Arbetsgrup­p för flyktingba­rn och mig för vårt arbete kring barn med uppgivenhe­tssyndrom, så kallade apatiska barn. Som barnläkare och forskare drivs vi av att utifrån vetenskap och mänskliga rättighete­r arbeta för varje barns bästa. I det arbetet är det nödvändigt att alltid vara nyfiken och öppen för att kunskap förändras. I arbetet med att förstå och behandla barn med uppgivenhe­tssyndrom blev det tidigt tydligt att det inte fanns några enkla förklaring­ar. Vi föreslog därför en multifakto­riell förklaring­smodell där olika faktorer, ensamma eller i kombinatio­ner, ökade risken för insjuknand­e, underhöll tillstånde­t och bidrog till tillfriskn­ande. I dag har vi en större erfarenhet men modellen håller bra.

En kritisk diskussion är alltid viktig för att driva kunskapsut­vecklingen framåt. Men en sådan kan aldrig utgå från tyckande eller rykten utan måste grundas i gedigna fakta och kunskap. CJ:s insändare saknar tyvärr detta och ägnar sig åt personangr­epp på låg nivå. Det försvagar det han vill säga. Det enda fakta han hänvisar till är uppgifter från den norska sjuksköter­skan Inger Schanche som redovisade­s vid ett seminarium med Socialstyr­elsen för 15 år sedan, men där varken Socialstyr­elsen eller den statliga utredaren Marie Hessle ansåg att uppgiftern­a höll.

Att föräldrars egna trauman och psykiska svårighete­r kan påverka barn negativt är i dag väl känt. Alla som arbetar med dessa barn och familjer vet att var och en av dem är unik. Även om vi skulle önska att det fanns enkla knep som snabbt gör alla friska så vet vi att verklighet­en tyvärr är mer komplex än så. Och utifrån den kunskapen så gör vi vårt bästa.

Henry Ascher,

professor i folkhälsov­etenskap och docent i barnmedici­n

8/5 Hyckleri om apatiska barn

 ?? Bild: Lars Pehrson ??
Bild: Lars Pehrson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden