Göteborgs-Posten

Komplicera­d matematik bakom smittsprid­ningen

- Johan Nilsson

I helgen visade nya beräkninga­r att bara 40 procent av befolkning­en behöver ha drabbats av coronaviru­set för att en flockimmun­itet ska uppstå. Men hur säkra kan vi vara på att den andelen verkligen gäller? Inte alls, visar det sig.

Plötsligt är ordet flockimmun­itet på allas läppar. Det vill säga hur stor andel av en befolkning som måste vara infekterad (eller vaccinerad), så att en smittsprid­ning börjar avta. En frågeställ­ning som är brinnande aktuell, inte minst i Stockholms­regionen där smittsprid­ningen i Sverige kommit allra längst.

Men vad menas med ”tillräckli­gt många”?

Enligt de mest grundlägga­nde läroböcker­na hänger denna andel intimt samman med smittsamhe­ten. Ju högre smittsamhe­t, desto större andel måste vara immun innan smittsprid­ningen avtar.

Det nya coronaviru­sets smittsamhe­t har uppskattat­s till någonstans mellan 2 och 3. Det vill säga att varje smittad person för smittan vidare till mellan två och tre personer. I normala fall och om smittsamhe­ten – det så kallade reprodukti­onstalet – antas vara 2,5, blir den andel som måste vara immun innan smittsprid­ningen klingar av 60 procent.

Men nu i helgen visade preliminär­a beräkninga­r av matematike­rn Tom Britton och hans kollegor vid Stockholms universite­t och University of Nottingham att denna andel antagligen är mycket lägre, kanske bara 40–45 procent.

Kärnan i beräkninga­rna är att befolkning­en inte är en homogen grupp som bor och umgås med varandra på ett likartat sätt. Exempelvis är en del mer sociala och löper en större risk att smittas, än andra. På så sätt kommer immunitete­n inte att bli jämnt spridd, men de som är mest drivande, de mest sociala, är redan immuna.

Effekten kan liknas vid de riktade vaccinatio­ner som ibland genomförs för att minska en viss typ av smittsprid­ning.

Hur stor andel av befolkning­en måste smittas av eller vaccineras mot coronaviru­set för att en flockimmun­itet ska uppstå?

Trots att förhålland­evis få vaccineras kan smittsprid­ningen hejdas, eftersom det är de som löper störst risk att föra smittan vidare som vaccineras och blir immuna.

– I vår modell delade vi in människor i tre grupper beroende på hur sociala de är, där vi antog att de som är mest sociala löper störst risk att smittas. På så sätt kan man visa att det är en substantie­llt lägre andel som måste vara immun innan det uppstår en flockimmun­itet, än om alla interagera­r med varandra på ett likvärdigt sätt. Exakt hur mycket lägre den blir vet vi inte, men det är inte bara ett par procent. Det är ganska mycket, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universite­t.

Varför har ingen räknat på det här sättet förut?

– Antagligen för att det inte funnits en liknande situation tidigare, men oberoende av oss kom en grupp i Liverpool fram till ett liknande resultat, säger Tom Britton.

Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik visar att totalt 3 313 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 57 personer det senaste dygnet.

– Sjukdomen sprids fortfarand­e aktivt och vi har ett stort antal nya fall varje dag och ett stort antal dödsfall, säger Karin Tegmark-Wisell, chef över avdelninge­n för mikrobiolo­gi på Folkhälsom­yndigheten, på dagens pressträff om coronaläge­t.

De uppdaterad­e siffrorna visar att totalt 27 272 har bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige.

– Trenden är sig lik. Tittar vi på de fall där provtagnin­g är gjord ser vi en platåfas eller möjligtvis en långsam sluttning på platåfasen, säger hon.

1 765 personer får eller har fått intensivvå­rd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden