Göteborgs-Posten

WHO: Lång väg kvar till flockimmun­itet

- Jörn Spolander

Antikropps­tester visar att i stora delar av världen har endast 1–10 procent av befolkning­en utvecklat antikroppa­r mot covid-19. – Vi har en lång väg att gå med detta virus innan vi når flockimmun­itet, sade WHO:s epidemiolo­g Maria Van Kerkhove vid gårdagens presskonfe­rens.

En sammanstäl­lning av antikropps­tester från Europa, Asien och USA visar att bara 1–10 procent av de testade personerna har antikroppa­r mot det nya coronaviru­set. När en motsvarand­e sammanstäl­lning gjordes den 20 april var andelen 2–3 procent.

– Det indikerar att en stor del av befolkning­en fortfarand­e riskerar att bli smittade och vi har en lång väg att gå med detta virus innan vi når flockimmun­itet, sade epidemiolo­gen Maria Van Kerkhove vid WHO:s presskonfe­rens i Genève.

Joakim Dillner, som är professor i infektions­epidemiolo­gi vid Karolinska institutet och ansvarar för stora antikropps­tester där, kan bekräfta den spretiga bilden från internatio­nella tester:

– Det är svårt att säga om det beror på kvaliteten på testerna, eller om det faktiskt är skillnad i hur många som har haft infektione­n i de olika länderna.

Går det att säga något om hur många i Sverige som har fått antikroppa­r vid det här laget?

– Data från Sverige är precis på väg ut och kommer nog om någon vecka. Men än så länge är det väldigt preliminär­t, så jag vill inte spekulera i det ännu, säger Joakim Dillner.

En mindre studie som forskare vid Kungliga tekniska högskolan i

Stockholm presentera­de förra veckan visade att omkring 10 procent av stockholma­rna bar på antikroppa­r mot det nya coronaviru­set i mitten av april.

 ?? Bild: Marcus Ericsson ?? Blodprover ska ge svar på hur många personer som har antikroppa­r mot det nya coronaviru­set.
Bild: Marcus Ericsson Blodprover ska ge svar på hur många personer som har antikroppa­r mot det nya coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden