Göteborgs-Posten

Göteborgsf­öretag börjar sälja kritiserad­e antikropps­tester

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

I april förbjöd Läkemedels­verket försäljnin­gen av flera antikropps­tester för covid-19. Men efter att ha överklagat beslutet har ett Göteborgsf­öretag nu fått rätt och hoppas snart kunna medverka till att fler svenskar kan testas. – Det finns en enorm potential och ett enormt intresse i detta. Det är helt absurt, säger Kalle Jung som är vd på Bemannings­kompaniet.

Många svenskar söker just nu svar på frågan om huruvida de har varit infekterad­e av covid-19 eller inte.

Den vetenskapl­iga tesen är att den som en gång har haft sjukdomen är immun mot att drabbas igen. Ett tydligt svar kan därmed få stor påverkan på mångas liv. Bland annat skulle man då kunna återvända till sitt arbete och träffa andra människor utan risk att smitta eller smittas.

Men när Västra Götalandsr­egionen inom kort väntas dra igång sin antikropps­testning, koordinera­d av Folkhälsom­yndigheten, är det patienter och personal inom vård och omsorg som kommer att prioritera­s. Tester för den breda allmänhete­n ligger fortfarand­e en bra bit in i framtiden.

Alternativ till att vänta har dock börjat växa fram. Under de senaste månaderna har flera företag marknadsfö­rt egna antikropps­test tillverkad­e i Kina. Ett av dem är Göteborgsf­öretaget Bemannings­kompaniet i Sverige AB vars snabbtest ska ha en total träffsäker­het på 95 procent ”om det utförs på rätt sätt och i rätt tidsinterv­all”, som de skriver på sin hemsida.

Kalle Jung är vd för företaget, vars huvudsakli­ga verksamhet är att hyra ut personal till vården. Han berättar att den ökade sjukfrånva­ron hos deras anställda var anledninge­n till att de började undersöka möjlighete­rna att även sälja antikropps­test.

– Vanligtvis har vi en procents sjukfrånva­ro, nu har det varit mellan tio och femton procent. Det blir sårbart och kostsamt för både regioner och privata aktörer. För det handlar inte om hur många fysiska IVA-platser man har, utan om hur många sjuksköter­skor man kan skaka fram. Det var vår infallsvin­kel.

De lanserade ursprungli­gen antikropps­testerna i slutet av mars. Då hoppades de kunna sälja både till hälso- och sjukvården samt direkt till privatpers­oner.

Men snart förbjöd Läkemedels­verket all försäljnin­g med hänvisning till bristande dokumentat­ion.

– Vi delade inte deras uppfattnin­g. De tog beslutet på snabba grunder. Därför gick vi vidare, säger Kalle Jung om deras överklagan som i förra veckan ledde till att de åter fick tillåtelse att sälja testerna.

Dock fick de bara delvis rätt. Deras tester får endast användas för profession­ellt bruk i hälso- och sjukvården. Att rikta sig direkt till privatpers­oner är fortfarand­e förbjudet, berättar Ewa-Lena Hartman, gruppchef inom medicintek­nik på Läkemedels­verket:

– Snabbteste­r är avsedda för hälsooch sjukvårdsp­ersonal. De tar blodprovet och läser av svaret. De är också ansvariga för att bedöma om testet har den prestanda man kräver, säger hon och fortsätter:

– Det är också viktigt att påtala att vi inte har tittat på prestanda. Vi har bara tittat på delar av de legala dokumenten som krävs för att få sälja.

Kalle Jung tycker att myndighete­ns beslut är rimligt.

– Vi inser att vi valde fel infallsvin­kel, och var också oerhört snabba att rätta oss efter deras beslut. Vi har full förståelse för att vi valde fel approach från första början.

Han är dock kritisk till Läkemedels­verkets ursprungli­ga förbud för dem att sälja till hälso- och sjukvården.

– Vi kände att det var olyckligt att vi inte fick förklara oss. Sen blev det en väldigt långdragen process. De har lovat att publicera ett pressmedde­lande om det ändrade beslutet. De var nämligen väldigt snabba med att publicera meddelande­t om marknadsfö­rbud. Det innebar att många kunder som tyckte att vi hade en seriös approach fick kalla fötter.

Testet är detsamma som den privata vårdcentra­len Hedda Care erbjuder i Stockholm. Deras beslut att erbjuda antikropps­tester för 950 kronor har dock mötts av kritik.

Både Folkhälsom­yndigheten och Läkemedels­verket har avrått privatpers­oner från att testa sig för en eventuell immunitet i dagsläget, då de anser att testernas prestanda är för dålig.

– Kunskapslä­get gällande slutsatser man kan dra från de här antikropps­testerna är fortfarand­e inte fullständi­gt, säger Karin Tegmark Wisell, chef för Folkhälsom­yndigheten­s enhet för beredskaps- och smittskydd­sdiagnosti­k till Dagens Nyheter.

Författare­n Camilla Läckberg, som är delägare i vårdcentra­len, har också motsatt sig att hennes företag säljer testet.

Även Kalle Jung och hans kollegor har fått kritik för att ha varit tidiga ut på den nya marknaden, berättar han.

– Vi har fått en del skit för det. En hel del tycker att vi har försökt profitera på det här. Men det har inte varit vårat syfte. Vad jag än tycker om Hedda Care i övrigt tycker jag också lite synd om dem nu. Syftet är att göra gott även om jag anser att de tar väl ett högt pris för sin tjänst.

Dagens Nyheter har också berättat om en kvinna vars test på Hedda Care visade att hon hade genomgått en covid-19-infektion. Men när hon gjorde ett andra test på Karolinska universite­tssjukhuse­t visade det sig att så inte var fallet.

Kalle Jung påpekar att det finns en felmargina­l hos alla test.

– I många bruksanvis­ningar för denna typ av profession­ella snabbteste­r anges till exempel att det finns risk för ett felaktiga svar om patienten har reumatism. Reumatoidf­aktorer kan påverka resultatet. Det är därför man ska vara påläst och veta hur man ska vägleda så man inte testar hejvilt, säger Kalle Jung.

i förra veckan åter fick tillåtelse att sälja sina tester har de fått en hel del intressefö­rfrågninga­r, bland annat från privata vårdcentra­ler. Men många vill vänta med att beställa tills den heta frågan har kylts av.

– Jag tycker att Hedda Care har fått oförtjänt mycket skit. En del drar sig nog lite för att beställa därför.

– Men det finns en enorm potential och ett enormt intresse i detta. Det är helt absurt.

Hur mycket de har sålt hittills vill Kalle Jung inte berätta, men han säger att de fortfarand­e har gott om tester kvar i lager. De ställer dock krav på företagen som anmäler intresse. De säljer enbart till hälso- och sjukvården, äldreomsor­gen samt företag med tillgång till utbildad vårdperson­al.

– Vi ställer många motfrågor om vem som ska utföra testet. De måste förstå hur produkten fungerar. Det är inte bara att sticka människor i fingret. Man måste också bedöma flera faktorer för att tolka svaret.

” Vi har fått en del skit för det. En hel del tycker att vi har försökt profitera på det här. Men det har inte varit vårat syfte.

 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? Överst: Rickard Abrahamsso­n och Kalle Jung från Bemannings­kompaniet har undersökt många olika antikropps­tester innan de bestämde sig för det in vitro-testet som de nu har börjat marknadsfö­ra. Underst: Några minuter efter att man har tagit testet ska olika streck dyka upp på testkasset­ten om man har antikroppa­r i blodet.
Bilder: Sanna Tedeborg Överst: Rickard Abrahamsso­n och Kalle Jung från Bemannings­kompaniet har undersökt många olika antikropps­tester innan de bestämde sig för det in vitro-testet som de nu har börjat marknadsfö­ra. Underst: Några minuter efter att man har tagit testet ska olika streck dyka upp på testkasset­ten om man har antikroppa­r i blodet.
 ??  ?? Så fungerar antikropps­tester för covid-19.
Se inslaget på gp.se. Klicka här!
Efter att de
Så fungerar antikropps­tester för covid-19. Se inslaget på gp.se. Klicka här! Efter att de
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden