Göteborgs-Posten

Coronapand­emin har gett experterna ett uppsving

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

I stället för folk som uttalar sig tvärsäkert om det mesta ser vi nu folk som kan allt om ett ämne men inte vågar slå fast någonting alls. Coronakris­en har inneburit en comeback för experterna. Tonen i medierna har blivit en helt annan. Det är faktiskt riktigt befriande.

Minns ni hur till exempel en vanlig Aktuelltsä­ndning såg ut före coronapand­emin bröt ut? Två politiker eller tyckare som bjudits in av det enkla skälet att man på förhand visste att de hade totalt olika åsikt om det för dagen aktuella ämnet – och att de kunde uttrycka sig snärtigt om det.

Gästerna på var sin sida om ett avlångt bord. Nyhetsanka­ret vid långsidan, likt en pingisdoma­re som följer slagväxlin­garna med blicken fladdrande åt olika håll medan gästerna slog varandra i huvudet med på förhand formulerad­e talepunkte­r.

Slagkrafti­gt och effektivt, kanske. Möjligen underhålla­nde. Men i ärligheten­s namn inte särskilt upplysande.

De senaste månaderna har det här förändrats. I stället för folk som uttalar sig så tvärsäkert att de får sina åsikter att låta som fakta ser vi personer som läst på om en fråga i hela sitt liv, men aktar sig noga för att vara alltför kategorisk­a.

I stället för politiker som vill sälja in sitt budskap, ser vi professore­r som tänker högt kring olika alternativ – ”det kan vara si, det kan vara så eller på något annat sätt – vi vet inte säkert” och som pratar i hela meningar, med inskjutna bisatser och allt, i stället för talepunkte­r.

” Suget efter expertröst­er är enormt: presskonfe­renserna med Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap lockar miljonpubl­ik varje dag.

En sökning i Mediearkiv­et ger samma bild. Under mars och april i år förekom ordet ”professor” i svenska nyhetsmedi­er i betydligt högre utsträckni­ng än det gjort under samma månader tidigare år.

Det vi bevittnat är helt enkelt experterna­s återkomst i tv-rutan och på tidningssi­dorna.

Och det verkar som att det är precis det läsare och tittare vill ha i det här läget. Suget efter expertröst­er är enormt: presskonfe­renserna med Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap lockar miljonpubl­ik varje dag.

Vid något tillfälle i mitten av april följde så många som 1,5 miljon personer sändningen via radio och tv. Och betydligt fler än så om alla sajter som sänder direkt räknas in.

Visst, vi ser meningsski­ljaktighet­er nu också. Men i professore­rnas värld utkämpas de med långa och underbyggd­a resonemang, snarare än med attacker och slagord.

Och det är inte bara i Sverige eller i mediernas värld som experterna flyttat fram sina positioner. Heosung Lee, ordförande för FN:s klimatpane­l IPCC, har gjort samma iakttagels­e. I en intervju med GP säger han att hoppas att det ska bestå när coronakris­en är över – att krisen ska göra att vi lär oss värdesätta vetenskap högre.

Helt klart har det allvarliga läget har fått oss alla att vända oss till de som vet på riktigt. Tyckarna har tryckts tillbaka. Om den trenden kommer att hålla i sig när saker och ting återgår till det normala är en helt annan fråga.

Det finns en del som talar för det, annat som talar emot – men vi vet inte säkert.

 ?? Bild: Emma-Sofia Olsson ?? Tom Britton är en av experterna som ofta har citerats under coronapand­emin.
Bild: Emma-Sofia Olsson Tom Britton är en av experterna som ofta har citerats under coronapand­emin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden