Göteborgs-Posten

Polis misstänks ha umgåtts med kriminella – stängdes av

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Tanken var att den anställde vid Göteborgsp­olisen skulle börja jobba som polis efter polishögsk­olan. I stället blev personen tagen ur tjänst på grund av påstått umgänge i tungt kriminella kretsar. Nu stämmer facket Polismyndi­gheten för otillåten avstängnin­g.

Den anställde har en mångårig bakgrund som civilanstä­lld operatör vid polismyndi­gheten i region väst. Senast tjänstgjor­de medarbetar­en vid regionens larm- och ledningsce­ntral som så kallad KC-operatör där uppdraget är att ta emot larmsamtal från SOS.

För cirka fem år sedan avslutade personen sin utbildning vid polishögsk­olan. I avvaktan på en tjänst som polis återgick medarbetar­en personen till en tjänst som civilanstä­lld.

Efter den obligatori­ska säkerhetsp­rövningen blev slutsatsen dock att medarbetar­en var olämplig för polisarbet­e på grund av påstått umgänge i kriminella kretsar. Sedan mars 2017 har personen därför varit avstängd med lön från sin tjänst som civilanstä­lld varvat med föräldrale­dighet. En avstängnin­g kan vara i högst 30 dagar, därefter måste nytt beslut fattas.

Lars Heimbrand, före detta chef för verksamhet­sskydd i polisregio­n väst och i dag chef vid regionen för gruppen för skiljande och disciplin, är en av beslutsfat­tarna.

Vad är det för tungt kriminella kretsar?

– Om jag skulle tala om det för dig så skulle jag begå ett sekretessb­rott. Jag gjorde en omprövning av min företrädar­es beslut och kom fram till samma slutsats och bakgrunden till den kan jag tyvärr inte säga. Det är omgärdat av stark sekretess, säger han.

Nu hävdar polisförbu­ndet att beslutet saknar giltig grund – hur ser du på det?

– Ärendet är sekretessb­elagt även för facket och även om det går så långt som till Arbetsdoms­tolen är det inte säkert att vi kan lägga fram alla fakta ändå, säger Lars Heimbrand.

Enligt förvaltnin­gslagen har de fackliga företrädar­na inom offentlig verksamhet rätt att ta del av arbetsgiva­rens motivering vid en tvist eller avstängnin­g. Men enligt säkerhetss­kyddslagen är den fackliga rätten obefintlig.

Katharina von Sydow, är ordförande för Polisförbu­ndet i region väst.

– Jag har varit med om sådana här fall tidigare där medlemmen har tappat sin säkerhetsb­ehörighet. I vissa fall har den enskilde förstått vad orsaken är men inte delat arbetsgiva­rens bedömning. Men i det här fallet säger medlemmen att den inte vet vad grunden är. Om medlemmen inte förstår var det handlar om och orsaken är sekretessb­elagd kommer individen aldrig kunna får reda på orsaken och hamnar i ett moment 22, säger hon.

Mot den bakgrunden är bedömninge­n i Arbetsdoms­tolen därför av stort principiel­lt värde.

– Vi och arbetsgiva­ren behöver hitta ett annat sätt att hantera fall som detta. Det måste finnas en möjlighet att en person hos oss med rätt till insyn och som kan stå som garant för att avstängnin­gen sker på giltiga grunder. Om varken facket eller den enskilde känner till orsaken är det svårt att företräda personen gentemot arbetsgiva­ren, säger Katharina von Sydow.

Syftet med säkerhetss­kyddslagen är att undvika att personer som är opålitliga ur säkerhetss­ynpunkt inte ska kunna delta i verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet. Inom polisväsen­det finns tre säkerhetsk­lasser, där klass 1 ger högsta behörighet till hemligstäm­plad informatio­n och där klass 3 ger lägst behörighet och är den nivå som vanliga poliser måste leva upp till.

– Det är jättevikti­gt att vi som organisati­on inte har personer anställda hos oss, polis eller civila, som är så sårbara de kan lämna ut uppgifter till obehöriga. Jag måste naturligtv­is känna ett förtroende för att min arbetsgiva­re inte plockar bort en säkerhetsb­ehörighet för en person där det inte är motiverat.

” Sedan mars 2017 har personen därför varit avstängd med lön från sin tjänst

Medarbetar­en är inte dömd för något brott men har i sin roll som civilanstä­lld tidigare utretts internt av avdelninge­n för särskilda utredninga­r för misstänkt olaga dataintrån­g. Detta efter att medarbetar­en gjort slagningen på närstående i hemligstäm­plade register. Förundersö­kningen lades dock ner då brott inte kunde styrkas.

GP har sökt medarbetar­en som avböjer att kommentera det pågående ärendet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden