Göteborgs-Posten

Begränsade avslutning­ar på skolor i Göteborg

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Traditione­n med stora skolavslut­ningar som välkomnar sommarlove­t uteblir i år. Inga folksamlin­gar i kyrkor och aulor är tillåtna, och varken föräldrar eller anhöriga får vara på plats. I stället sker de flesta avslutning­arna i klassrumme­n.

I spåren av det nya coronaviru­set och Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer har Göteborgs kommunala grundskolo­r tvingats ta ställning till huruvida kommande sommaravsl­utningar skall genomföras eller ej. Grundskole­förvaltnin­gen har avstått från att ta ett övergripan­de beslut, men har gått ut med informatio­n till skolorna om vad som är tillåtet.

– Beslut får respektive rektorer får ta. Vi kan däremot inte göra något annat än att förhålla oss till myndighete­rnas rekommenda­tioner och det innebär att skolorna inte kan bjuda in föräldrar och anhöriga, säger Marie Åhman, kommunikat­ionschef för Grundskole­förvaltnin­gen.

Göteborgs största grundskola, Påvelundss­kolan, med närmare 1 000 elever, är en av kommunens många skolor som tvingats tänka om.

– Avslutning­arna kommer mer eler mindre att ske i klassrumme­n och utan föräldrar som närvarar, säger Christel Jahncke, rektor för låg- och mellanstad­iet på Påvelundss­kolan.

På Bergums skola i Olofstorp är sommaravsl­utningen vanligtvis en stor folkfest. I år får dock skolans dryga 750 elever hålla sig till sina klasser.

– Skolavslut­ningarna brukar locka mer än tusen människor men i år blir det bara vi som träffas varje dag. Vi kommer ses i klassrumme­n för lite fika och lite mys, och så får vi lägga extra krut på att fira när hösttermin­en börjar, säger biträdande rektor Louise Portinsson.

Afifa Raziullah är nytillsatt biträdande rektor på Kärraskola­n, och berättar bland annat att skolans sedvanliga maskerad på Valborg ställts in. Sommaravsl­utningen har alltid varit en dag där familj och släkt bjudits in, men i år tvingas elevernas närmsta att hålla sig undan.

– Vi kommer bjuda på fika och varje klass firar in sommaren med sin lärare i respektive klassrum. Samma tider gäller för dagen så det blir upp till lärarna att bestämma innehållet.

Toleredssk­olan har tagit samma beslut som ovan nämnda skolor, om att inte bjuda in föräldrar, men ämnar ändå göra det bästa av situatione­n.

– Det blir ingen traditione­ll skolavslut­ning i aulan som vi haft tidigare år. I stället sker avslutning­arna klassvis, med maximalt 25 eller i varje klassrum. Vi ska försöka göra det lite festligt ändå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden