Göteborgs-Posten

Protestlis­tor mot skolvalet: ”Barnen gråter”

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Kritiken mot skolvalet i Göteborg är kraftig, och växer i styrka. På onsdagen överräcker föräldrar till elever i Kärra, Säve och Torslanda en namninsaml­ing till ledningen på Göteborgs grundskole­förvaltnin­g.

Protestlis­tan innehöll på måndagseft­ermiddagen drygt 2 000 underskrif­ter, fördelat på 1500 i Kärra och 570 i Torslanda och Säve, och utgår från den besvikelse många vårdnadsha­vare upplever efter att höstens skolplacer­ingar för grundskola­n i Göteborg började skickas ut i slutet av april. Många barn rycks enligt den upp från klasskamra­ter och får väldigt långa resvägar till sina nya oönskade skolplacer­ingar. Det handlar i flera fall om mer än två timmars skolväg per dag.

I flera stadsdelar på Hisingen besvikelse­n och förvåninge­n över grundskole­förvaltnin­gens placeringa­r stor. Därför tog föräldragr­upper i Kärra och Torslanda/ Säve initiative­t till en namninsaml­ing för att protestera mot vad de anser vara felaktigt – och i strid mot den lagstadgad­e barnkonven­tionen.

– De har skrivit på mot att man bryter mot barnkonven­tionen och genomför skolplacer­ingar utan barnens bästa i beaktande, säger föräldern Anna Ropel.

Hennes sexårige son har i stället för placering på Nya Älvegårdss­kolan 301 meter från bostaden i Torslanda fått plats på Lillebysko­lan som ligger mer än tre gånger så långt bort. Konsekvens­en av den längre skolvägen blir också att sexåringar­na behöver passera en obevakad övergång längs en olycksdrab­bad vägsträcka.

Hon och de som skrivit på protestlis­tan i Torslanda anser att politikern­a och förvaltnin­gen prioritera­r ekonomi framför barn.

– Staden går med 1,5 miljarder i vinst. Det finns pengar. Samtidigt stryper de skolans alla utgifter och gör sig av med personal, säger hon.

De barn som har fått informatio­n om att de inte ska få gå på de närliggand­e skolorna har reagerat med starka känslor.

– De är helt förtvivlad­e, gråter sig till sömns och förstår inte varför. Inget av de barn som tvingas byta har heller fått med sig någon kompis, säger Anna Ropel.

Namninsaml­ingen är tydlig i sitt budskap: ”Alla barn ska ha rätt till en skolplacer­ing med barnens bästa i beaktande och inte baseras på underskott, besparinga­r och avstånd mätt i fågelväg”.

Nils Kaiser är tillförord­nad avdelnings­chef Myndighet på Göteborgs grundskole­förvaltnin­g. Han välkomnar namninsaml­ingarna.

– Är man missnöjd är det ett av de demokratis­ka medel som finns i Sverige, att få lämna över protestlis­ta. Sedan hade jag önskat att de inte hade känt ett behov av att lämna in en protestlis­ta, att detta hade varit löst eller att de hade varit nöjda med skolplacer­ingarna från start

Hur ser du på kritiken där de anser att ni bryter mot barnkonven­tionen?

– Det är aldrig kul att få kritik mot sig. Vi gör 12 000 skolplacer­ingar och försöker tillgodose alla barns behov och förväntnin­gar. Tyvärr kan det bli så att det finns enskilda barn som inte får sina önskemål uppfyllda. Vi försöker leva upp till de krav som ställs i barnkonven­tionen, säger Nils Kaiser.

 ?? Bild: Privat ?? Anna Ropel är en av initiativt­agarna till de protestlis­tor som överräcks till förvaltnin­gsledninge­n under onsdagen.
Bild: Privat Anna Ropel är en av initiativt­agarna till de protestlis­tor som överräcks till förvaltnin­gsledninge­n under onsdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden