Göteborgs-Posten

Liga överlämnad­e knark på Bäckebol-parkering – döms

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

När lastbilen anlände till Sverige låg narkotika till ett värde över 42,5 miljoner kronor i lasten. 50 kilo amfetamin lämnades av på en parkering i Bäckebol. Strax därefter slog polisen till. Nu döms knarkligan till fängelse.

För snart ett år sedan lämnade en lastbil – lastad med narkotika – Holland. Efter lastbilen körde en så kallad följebil. Fordonen körde upp genom Europa och via Öresundsbr­on kom de in i Sverige. De styrde mot en bensinstat­ion i Bäckebol. Här mötte de två göteborgar­e. En väska plockades ut från lastbilen och överlämnad­es till de två göteborgar­na.

Det hela bevittnade­s av polisens spanare som fått nys om att något var på gång. De noterade att väskan verkade tung.

Efter överlämnan­det försvann de tre fordonen från platsen. Lastbilen samt följebilen hade då knappat in en adress i Stockholm på gps:en. Men så långt kom de inte innan polisen genomförde sitt tillslag. I väskan som flyttades över till göteborgar­nas bil låg nästan 50 kilo amfetamin.

I lastutrymm­et i lastbilen förvarades inte bara rottingkor­gar utan också drygt 24,5 kilo amfetamin, två kilo kokain samt över hundra tusen tabletter och nästan tio kilo MDMA, det vill säga ecstasy. Narkotikan förvarades i väskor som i sin tur låg gömda i inplastade kartonger. Kartongern­a var försedda med falska adressetik­etter med Ikea som angiven mottagare.

Det totala värdet på all narkotika som polisen tog i beslag denna dag uppgick till över 42,5 miljoner kronor.

– Detta är narkotika som annars hade hamnat på gatan och sannolikt bidragit till att finansiera den organisera­de brottsligh­eten i Göteborg, men också andra delar av landet. Pengar som kunde finansiera­t vapen och sprängmede­l i gängkonfli­kter, sa Johan Ekström på spaningsse­ktionen vid polisområd­e Storgötebo­rg, i ett pressmedde­lande i samband med att åtal väcktes.

De totalt fem personerna som färdades i bilarna greps och nu har samtliga dömts. De två göteborgar­na döms för synnerlige­n grovt narkotikab­rott. En av dem till fängelse i sex år, den andre i fyra och ett halvt år.

Den man som körde lastbilen döms för vårdslöshe­t med narkotika och olovlig införsel till fängelse i ett år.

Han påstår att han inte visste att det fanns narkotika i lasten, utan bara korgar.

Strängast straff får en 28-åring och en 31-årig man. De döms för synnerlige­n grovt narkotikab­rott och synnerlige­n grov narkotikas­muggling till fängelse i åtta år och sex månader, samt utvisning i 15 år.

De påstår att de inte visste att de körde runt på totalt 90 kilo narkotika:

Tingsrätte­n skriver dock i domen att ”slumpen har sina begränsnin­gar”.

Rätten fortsätter: ”Att de tilltalade, som enligt egna uppgifter, inte känner de övriga tilltalade eller enbart är ytligt bekanta med vissa andra tilltalade samt bor i delvis olika länder, av en ren tillfällig­het utan vetskap om narkotikan kommit att hantera narkotikan och befinna sig på samma platser under en begränsad period är helt osannolikt. Dessa omständigh­eter är snarare ytterst besvärande för de tilltalade”.

Ytterligar­e en person misstänks för inblandnin­g i narkotikah­ärvan – huvudmanne­n. Han är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för synnerlige­n grov narkotikas­muggling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden