Göteborgs-Posten

100 miljoner kronor till utsatta och äldre

- Marc Skogelin

Civilsamhä­llet spelar en avgörande roll i coronakris­en, och regeringen vill nu tillsamman­s med C och L satsa 100 miljoner på att stötta deras arbete. I fokus ligger människor i särskild social utsatthet och ensamma äldre.

– Det är oerhört viktigt att vi kan stärka civilsamhä­llets organisati­oner och alla frivilliga som i dag kavlar upp ärmarna för att hjälpa till i coronakris­en, säger Isabella Lövin.

– De här 100 miljonerna kommer att vara ett viktigt tillskott för att organisati­oner ska kunna växla upp sitt arbete, säger Lövin.

50 miljoner är tänkt att gå till organisati­oner inom civilsamhä­llet som arbetar med människor i social utsatthet, som hemlösa och papperslös­a.

– De som är hemlösa eller papperslös­a, sådana människor som normalt sett kan trilla genom det sociala skyddsnäte­t, de kan inte isolera sig i sitt hem, för de har inget hem. Därför vill vi ge ett extra stöd till de organisati­oner som har förtroende i de här grupperna, säger Isabella Lövin.

Lika mycket är tänkt att gå till olika former av insatser för de äldre som nu drabbats av isolering och ensamhet. Insatser för att motverka äldres ensamhet kan till exempel handla om uppsökande verksamhet på telefon, hjälp med digitala möten eller hjälp med matinköp.

Satsningen står utanför det tidigare meddelade beslutet om att satsa 100 miljoner kronor på organisati­oner som arbetar för barn, kvinnor och hbtq-personer i utsatta situatione­r.

När och hur pengarna som regeringen, C och L föreslår kan komma organisati­onerna till del är inte klart.

– Exakt hur de ska fördelas kan jag inte ge besked om i dag. Någon av våra myndighete­r får i uppdrag att fördela stödet. Sedan finns det redan ett anslag för att stödja arbetet mot äldres ensamhet och isolering, där kommer vi kunna få ut pengarna ganska snabbt.

Vilka kommer kunna ta del av pengarna?

– Vi har ett brett civilsamhä­lle i Sverige. Det kan handla om allt från idrottsrör­elsen till stora organisati­oner som Röda korset eller Rädda Barnen, och trossamfun­den.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Vice statsminis­ter Isabella Lövin (mP).
Bild: Henrik Montgomery Vice statsminis­ter Isabella Lövin (mP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden