Göteborgs-Posten

Priset på havskräfto­r har rasat

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Även fiskeribra­nschen har drabbats av coronapand­emin. Efterfråga­n på främst havskräfto­r har sjunkit ordentligt, vilket i sin tur gör att kilopriset sjunkit dramatiskt. En anledning till prisraset är att exporten i stort sett har upphört. – Snittprise­t på havskräfto­r har sjunkit med mellan 30 och 35 procent, säger Roger Thilander, vd för Göteborgs fiskeaukti­on.

De flesta branscher påverkas på olika sätt av den pågående coronapand­emin. En drabbad bransch är fiskeribra­nschen. Enligt Sveriges Radio har många yrkesfiska­re det tufft nu när de ser en stor del av sin inkomst försvinna – på grund av att efterfråga­n på främst havskräfto­r minskat kraftigt. Det har gjort att priset rasat.

Det bekräftar Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeaukti­on.

– Kilopriset på havskräfto­r har sjunkit dramatiskt sen coronasmit­tan slog till. Bland annat på grund av att exporten till kontinente­n, och försäljnin­gen till konferensa­nläggninga­r, hotell, skaldjursk­ryssningar och Liseberg är helt borta.

Han menar att tillgången just nu är större än efterfråga­n, och då sjunker priset. Snittprise­t enligt Roger Thilander har fallit med mellan 30 och 35 procent. Det gör att även priset ut till konsumente­rna är rejält lägre än vanligt.

– Det är läge att köpa havskräfto­r. Min bedömning är att utpriset till konsumente­r på räkor och kräftor är rejält lägre. Men det kan variera från dag till dag, och ställe, men priset är märkbart lägre. Om man bara brukar unna sig kräftor en gång om året när det är kräftskiva, så kan man unna sig lite extra kräftor nu.

Men det finns några i branschen som det går bra för i dessa tider.

– Den positiva sidan är att de som har en fiskvagn går det bättre för, då fler köper fisk och skaldjur nu där de är hemma.

Det är inte bara skaldjursf­iskarna som drabbats av prisraset, enligt Roger Thilander. Bland annat har priset på gös sjunkit.

– Gösen är en exportfisk till bland annat Frankrike, så när de stängde sjönk priset ordentligt.

Han hoppas nu att prisraset slutar i och med att länderna i Europa öppnar och att exporten kommer igång igen. Men han tycker också att det är allas ansvar att se till att fiskbransc­hen kan leva vidare efter coronakris­en.

– Vi måste gemensamt se till att vi kan ha fiske och en fiskhandel som funkar. Och det är viktigt att hela kedjan funkar, från reling till tallrik, så vi kan fortsätta att äta fisk och skaldjur. Det är viktigt att vi handlar nu, säger Roger Thilander.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden