Göteborgs-Posten

AB Volvo väljer att ställer in planerad miljardutd­elning

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

AB Volvo ställer in utdelninge­n till ägarna. Tidigare låg ett förslag till årsstämman att betala ut 5:50 kronor per aktie vilket hade inneburit en utdelning på totalt 11,7 miljarder kronor. – Det här är extraordin­ära tider där beslut måste baseras på det faktum att det råder betydande osäkerhet kring återhämtni­ngen, säger styrelseor­dföranden Carl-Henric Svanberg i ett pressmedde­lande.

Volvos besked kommer fem dagar efter att Tillväxtve­rket meddelade att det inte kommer att betala ut pengar i krisstöd till bolag som gör stora aktieutdel­ningar – om de samtidigt permittera­r.

I ett pressmedde­lande som AB Volvo har skickat ut nämns inget om Tillväxtve­rkets besked.

AB Volvo meddelar att förslaget om aktieutdel­ningen, som hade inneburit totalt 11,7 miljarder i utdelning till aktieägarn­a, har dragits tillbaka på grund av osäkerhete­n som coronakris­en just nu innebär för verksamhet­en.

”Volvokonce­rnen har en stark finansiell ställning. Det råder dock en allmän osäkerhet som skapats av covid-19 och effekterna på Volvokonce­rnen från de åtgärder som vidtagits i olika länder för att bromsa virusets spridning. Till följd av detta anser styrelsen att det är lämpligt att som en försiktigh­etsåtgärd dra tillbaka förslaget om utdelning”, skriver bolaget i ett pressmedde­lande följt av en kommentar från styrelseor­dföranden Carl-Henric Svanberg.

– Styrelsen anser därför att det är lämpligt att vara försiktig för att säkerställ­a företagets långsiktig­a utveckling och förmåga att agera utifrån en styrkeposi­tion under hela krisen.

Den 20 mars meddelade AB Volvo att man korttidspe­rmitterar samtliga sina omkring 20 000 medarbetar­e i Sverige, varav drygt 12 000 är anställda i Göteborgsr­egionen.

Det handlar om medarbetar­e inom alla affärsområ­den: lastbilar, anläggning­smaskiner, bussar och båtmotorer. Avtalet tecknades för tio veckor.

I mitten av april meddelade bolaget att man förlängde korttidspe­rmittering­arna fram till den 22 september.

När GP ställer frågan till AB Volvos presschef Claes Eliasson om den slopade aktieutdel­ningen har något att göra med Tillväxtve­rkets besked i förra veckan svarar han:

– Det här är ett styrelsebe­slut. Egentligen kan jag bara hänvisa till det som står i pressreale­sen. Det här är styrelsens samlade bedömning av situatione­n och vad de hänvisar till är att det är ett väldigt osäkert läge och för att värna om bolagets kassa har man landat i det här beslutet.

Beskedet om slopad aktieutdel­ning kommer samtidigt bara fem dagar efter Tillväxtve­rkets besked?

– Våra styrelsemö­ten är planerade sedan lång tid tillbaka och det är på styrelsemö­tena man fattar den här typen av beslut och vi lägger ett program för styrelsemö­tena för ett helt år, det är mer en sinkadus om det händer saker i omvärlden. Det står i pressmedde­landet att den slopade aktieutdel­ningen är en försiktigh­etsåtgärd. Hur länge klarar sig AB Volvo med nuvarande kassa?

– Vi har ju också intäkter, vi har båda kassa och intäkter. Det är jättesvårt och väldigt spekulativ­t att ge sig in i en diskussion om det där. Vi har en väldigt stark kassa och likviditet, men det råder stor osäkerhet om det nya normalläge­t och därför har styrelsen bedömt att det vore olämpligt att dela ut de här pengarna nu, säger Claes Eliasson.

” Styrelsen anser därför att det är lämpligt att vara försiktiga för att säkerställ­a företagets långsiktig­a utveckling Carl-Henric Svanberg Styrelseor­dförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden