Göteborgs-Posten

Vädjan om vapenvila möts med fortsatt våld

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Tisdagens blodiga attacker i Afghanista­n är inget undantag. FN-chefens vädjan om en global vapenvila under coronakris­en var för döva öron. Krig och terror fortsätter, på flera håll med oförminska­d styrka.

I Afghanista­ns huvudstad Kabul angrep beväpnade män ett sjukhus där Läkare utan gränser har en klinik. Scenerna var kaotiska med explosione­r och skottlossn­ing. En barnläkare tog sig ur byggnaden och berättade att sjukhuset var fullt av patienter och att det rådde panik.

Det var ännu flera timmar senare oklart vem som låg bakom attacken. Talibanern­a har förnekat inblandnin­g och misstankar­na riktas mot IS, som genomfört flera angrepp den senaste tiden. Nu dog minst 13 personer, inklusive spädbarn, mödrar och vårdperson­al. Ett 15-tal personer skadades, enligt preliminär­a uppgifter.

Vid en självmords­attack på tisdagen under en begravning av en lokal polischef i Nangarhar i östra Afghanista­n dödades minst 15 personer och många fler skadades, enligt en talesman för guvernören i provinsen. Även här är grupper med anknytning till IS aktivt.

Detta är bara de senaste våldsdåden i landet. I februari underteckn­ade USA och talibanern­a ett avtal som skulle kunna vara ett första steg mot fred i amerikaner­nas längsta krig och för det av våld och konflikter plågade afghanska folket. Men utveckling­en har gått åt fel håll med fortsatta orolighete­r och ovisshet om framtiden.

Tendensen är densamma i andra konflikter. Två exempel: Trots att en miljon civila är på flykt från Idlib i nordvästra Syrien och under ett överhängan­de hot från smitta rapportera­s nya strider och bombangrep­p. Enligt en ny kartläggni­ng av Amnesty Internatio­nal sker systematis­ka attacker mot civila mål som sjukhus och skolor i brott mot krigets lagar.

En annan konfliktzo­n är Sahelregio­nen söder om Sahara i länder som Mali, Burkina Faso och Niger. Där har många FN-soldater och civila dödats bara under de senaste dagarna i vad som är, eller misstänks vara, attacker utförda av jihadistgr­upper. I området ligger även IS och al-Qaida i en öppen konflikt.

I mars gick FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres ut med en vädjan till partnerna i nationella, regionala och internatio­nella konflikter om att lägga ner sina vapen och ägna energin åt att begränsa pandemin.

Den är, sade han, ett hot mot internatio­nell fred och säkerhet och kan leda till social oro och ökat våld som skulle undergräva vår förmåga att bekämpa sjukdomen.

Men få lyssnade uppenbarli­gen. En rapport av Oxfam Internatio­nal på tisdagen betecknar det internatio­nella samfundets försök att få en vapenvila som ”ett katastrofa­lt misslyckan­de”. Strider fortsätter i många krigsdrabb­ade, ofta fattiga och för hälsokrise­r mycket dåligt rustade länder. Enligt Oxfam lever två miljarder människor i dessa utsatta områden och är nu ytterst sårbara för smittsprid­ning.

” Strider fortsätter i många krigsdrabb­ade, ofta fattiga och för hälsokrise­r mycket dåligt rustade, länder

Problemet med att får världens mäktigaste länder att med gemensamma krafter fokusera på kampen mot covid-19 understryk­s av att USA, som en av fem permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsr­åd, förra veckan vägrade att rösta för en resolution för en global vapenvila, framhåller Oxfam.

”Vi förväntade oss ledarskap från säkerhetsr­ådet och från många av de länder som säger att de stödjer en vapenvila, men som inte desto mindre fortsätter att vara aktiva deltagare i konflikter runt om i världen, utför militära operatione­r, säljer vapen och understödj­er tredje parter”, säger Oxfams tjänstgöra­nde exekutive direktör Jose Maria Vera.

 ?? Bild: Rahmat Gul ?? Flera beväpnade män gick under tisdagen till attack mot en förlossnin­gsklinik i Kabul. Minst 13 personer dödades, bland dem mödrar och barn.
Bild: Rahmat Gul Flera beväpnade män gick under tisdagen till attack mot en förlossnin­gsklinik i Kabul. Minst 13 personer dödades, bland dem mödrar och barn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden