Göteborgs-Posten

Coronasmit­tade danskar erbjuds hotellboen­de

-

Den danska regeringen lanserar en ny strategi för coronatest­ning. De som konstatera­s smittade ska isolera sig – och de som bor trångt kommer att få hjälp att bo på hotell eller andra boenden.

Alla personer som träffat någon med konstatera­d smitta på senare tid ska testas. Samtidigt skapas en ny organisati­on för inskaffand­et av skyddsmate­rial och testutrust­ning.

– När vi sätter in en mer offensiv teststrate­gi och mer skyddsutru­sning, så kan äldre och sårbara förhoppnin­gsvis få mer av sin vardag tillbaka. Träffa familjen och barnbarnen, säger statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) vid en pressträff.

I dag har danska regioner kapacitet att testa cirka 10 000 personer per dag. Detta ska enligt regeringen byggas ut ytterligar­e.

Inom kort läggs ett lagförslag fram om att ge kommunerna ansvar för att underlätta självisole­ring av smittade. Hotell, semesterby­ar och andra boenden som i dag ändå står tomma kan användas för att hjälpa de konstatera­t smittade som bor trångt tillsamman­s med andra.

Den nya strategin kommer att innebära att fler smittade utan symptom kommer att hittas, framhåller Søren Brostrøm, direktör vid Sundhedsst­yrelsen.

– Vi kommer att göra en mycket mer målinrikta­d och fokuserad testinsats för att undvika att människor sätts i karantän i onödan, säger han.

En ny smittspårn­ingsapp håller på att tas fram för att möjliggöra strategin.

Självisole­ringen ska göras på frivillig basis, men den danska epidemilag­stiftninge­n gör det redan möjligt att tvångsisol­era medborgare. Det sker bara i få fall, säger Danmarks hälsominis­ter Magnus Heunicke (S).

– Psykiatris­ka patienter och missbrukar­e har blivit tvångsisol­erade när de vägrat att följa riktlinjer­na. Det är offentligt att det har skett. Vi kan inte säga att det inte kommer att hända igen. Men det sker bara undantagsv­is, säger han.

Smittrycke­t faller i Danmark, trots det gradvisa öppnandet av det danska samhället, visar nya siffror från smittskydd­sorganet Statens serum institut.

Enligt mätningen, som gjordes från den 1 till den 7 maj, har det så kallade R-talet (som anger hur många personer varje smittad själv smittar) sjunkit från 0,9 till 0,7, trots att exempelvis frisörer, förskolor och skolor för yngre barn har öppnats under det som kallades fas ett av öppnandet. Under måndagen inleddes fas två.

– Nu får vi se, när vi når fas två och en långt större del av samhället öppnar. Då kommer nog att smittrycke­t att gå upp över 1,0. Det gör nog inte så mycket, så länge sjukvårdss­ystemet kan följa med, säger Søren Riis Paludan, virusforsk­are och professor vid Århus universite­t.

Kåre Mølbak vid Statens serum institut anser att det är ”mycket osannolikt” att det kommer en andra våg av coronasmit­tspridning, men han tror att smittrycke­t kommer att förändras fram och tillbaka.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att förebygga en andra våg. Det anser jag att vi har förutsättn­ingar för nu. Vi har lärt mycket om hur vi ska hantera coronaviru­set ute i samhället och på sjukhusen, säger han.

Fram till tisdagen hade cirka 334 300 personer testats i Danmark, varav 10 500 var positiva för coronaviru­set. 533 personer har avlidit av covid-19.

 ?? Arkivbild: Philip Davali ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S).
Arkivbild: Philip Davali Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden