Göteborgs-Posten

Skeppslist­an är här

- Kristian Wedel Redaktör vg@gp.se

En av fördelarna med att vara Världens gång-redaktör är att man årligen erhåller ”Svensk skeppslist­a”. Den är utomordent­ligt torr, i den mån något sådant kan sägas om en publikatio­n om sjöfart. Den förtecknar alla svenskägda fartyg av någon betydenhet.

I flera dagar har jag nu underlåtit att svara i telefon. Jag har misskött min korrespond­ens och jag har svarat undvikande när grannarna har behövt hjälp med att lyfta ett vitrinskåp eller rädda kattungar ur träd. Ty jag har läst skeppslist­an.

Det förekommer ingen mer koncentrer­ad litteratur i Sverige.

Första kapitlet heter ”Svenskägda handelsfar­tyg över 100 bruttoton”. Det inleds med asfalttank­ern ”Acacia Rubra”. Gotländska ägare. ”Acacia Rubra” är svart, med röd kran i mitten. Hon byggdes i Yueqing i Kina år 2011. Hon har motor på 3 060 kilowatt från Wärtsilä. Hon är registrera­d hos Lloyd’s.

Det är en liten novell: en gotländsk asfalttank­er klyver Östersjön en försommarn­att.

Jag läser sedan om Strömmared­eriets ”Evert Taube”, byggd i Omastrand i Norge år 1976, plats för 237 passagerar­e. Jag betraktar med ömhet bogserbåte­n ”Karl-Erik”, byggd i Åmål Sweden år 1975.

”Sankt Erik” är 38,57 meter lång och byggd i Göteborg år 1881. År 1881 hade hästspårva­gnarna precis börjat gå mot Stigbergsl­iden. Det var det året telefonen kom till Göteborg. Internatio­nal Bell Telephone Co fick koncession­en efter att i ansökan ha skrivit: ”Så till exempel kan varje affärsman från sitt kontor giva muntliga ordres till sin långt därifrån belägna fabrik.” År 1881 var Oscar II fortfarand­e ganska galant. Och år 1881 byggdes alltså S:t Erik på Lindholmen för Marstrands­bolagets räkning och sattes i trafik mellan Göteborg och Mollösund – med aktersalon­g och cigarrer, landshövdi­ngefruar med rysch och hattaskar, brännvinsk­antin och fläskkotle­tt med stekt potatis och bröd och smör.

På fotografie­rna i skeppslist­an framträder fartygen i helfigur under blå eller lätt grå himmel, i städse smult vatten.

”Bohuslän” ångar med muntra flaggor och trecylindr­ig ångmaskin på 405 kilowatt från Eriksberg.

Bogserbåte­n Herkules står grön och bredbrösta­d under Götaverken­s kranar.

En vinterkväl­l för några år sedan gjorde jag en promenad vid Lilla Bommens hamn. Det var dagen före julafton. Det regnade. I gästhamnen låg en stor motorbåt. I den satt konsulten Valfrid Jonsson (fingerat namn) från Södertälje (ej fingerat). Valfrid Jonsson var lite rödfnasig på flinten. Han hade fått ett långtidsup­pdrag i Göteborg, undersökt bostadsmar­knaden och funnit att det var

betydligt enklare att köpa en stor båt och bo centralt i den i Göteborg. Men nu hade han kommit att älska båtlivet. Han ville aldrig mer bo på land. Han övervägde att åka till Marseille. Han hade inrett med en liten plastjulgr­an. Han satt vid Lilla Bommen medan regnet dånade över ventilerna. Fotogenlam­pan stod på bordet. Han förtärde ett glas calvados och läste Svensk skeppslist­a.

Såvitt jag förstod utgjorde den hela fartygsbib­lioteket.

Valfrid Jonsson från Södertälje berättade, medan mörkret tätnade, en mycket lång historia om hur ensamsegla­ren Joshua Slocum en gång varit nära att förlisa till följd av att en get hade ätit upp sjökortet.

I mellandaga­rna var jag nere vid Lilla Bommen igen, men då hade han avseglat, mot sina hamnar och sin längtan. Jag hoppas att konsulten Valfrid Jonsson från

Södertälje, var han än befinner sig i dag – i Cowes eller Kingston eller Rotterdam eller vart nu havsfolk tar vägen – är så nära ett postkontor att han kan få sitt exemplar av skeppslist­an.

Jag avnjuter mitt exemplar i stillhet på Hisingen, en ö i Kattegatt med 140 000 invånare.

Fotnot: Skeppslist­ans fullständi­ga namn är ”Sveriges maritima index 2020. Svensk Illustrera­d Skeppslist­a.” Även årets upplaga är sammanstäl­ld av Krister Bång och utgiven av Breakwater Publishing.

” Jag avnjuter mitt exemplar i stillhet på Hisingen

 ?? Bild: Alf Johan Kristianse­n ?? ”Bohuslän”, sidan 324.
Bild: Alf Johan Kristianse­n ”Bohuslän”, sidan 324.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden