Göteborgs-Posten

Skygga ”Scroll-Mia” om succépodde­n

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Kultur: En anonym västerbott­ning som helst flyger under radarn befinner sig just nu i en prekär sits. Hennes röst når tusentals lyssnare i succépodca­sten ”Flashback Forever”.

En anonym västerbott­ning som helst flyger under radarn befinner sig just nu i en prekär sits. Hennes röst når tusentals lyssnare i succépodca­sten ”Flashback Forever” och poddens fans har börjat rota i vem hon är. – Jag kan få lite panik av bara tanken, säger ”Scroll-Mia” till GP.

I podcasten ”Flasback Forever” går medieprofi­lerna Emma Knyckare och Ina Lundström, tillsamman­s med den tills nyligen helt okända ”Scroll-Mia”, igenom höjdpunkte­rna på internetfo­rumet Flashback. En hemsida som kryllar av intressant­a diskussion­er, och en guldgruva för att hitta ämnen att prata om i en podd.

Efter 16 avsnitt har flera lyssnare och användare blivit nyfikna på vem denna ”Scroll-Mia” egentligen är. Hennes identitet diskuteras flitigt i poddens egna Flashback-tråd som är 40 sidor och 500 inlägg lång.

Efter en del efterforsk­ningar får även jag tag i ”Scroll-Mia”. Hon bor i Göteborg och går med på att intervjuas, men vill inte avslöja sitt riktiga namn.

– Mitt ansikte finns ju med på bild till podcasten, men jag är ganska folkskygg och det finns inte så mycket om mig på nätet just för att jag inte vill vara en offentlig person. Helst vill jag flyga under radarn, men både Flashback och poddens Facebook-grupp har lyckats ta reda på vem jag är, säger hon.

”Scroll-Mia” berättar att hon var extremt nervös de första avsnitten, men att det känns ganska bra nu. Hennes podcast-kollegor Emma Knyckare och Ina Lundström, som även skriver krönikor och mat-tips för Göteborgs-Posten, är vana uppmärksam­heten, till skillnad från henne själv.

– Jag har aldrig gjort något liknande förut och kan få lite panik av bara tanken. Men jag och Ina har alltid skickat trådar till varandra, och i min vänkrets har man alltid pratat om Flashback-trådar. Det var även så idén för podden kom upp för ungefär två år sedan. Vi själva tyckte att det vore skönt att få Flashback uppläst för sig, och det verkar även andra uppskatta.

”Scroll-Mia” skapade sitt konto på Flashback redan 2004 och har hyllats av poddens fans för sin insyn och expertis i forumet och dess kultur. Själv så berättar hon att användning­en ökat sedan podden startade.

– Det blir drygt en timme per dag där jag går igenom aktuella ämnen och nya inlägg. Egentligen så går det väldigt mycket upp och ner. Känner jag mig social trött så blir närvaron på Flashback mycket högre.

Den populära poddtrion skall ha diskuterat en eventuell uppsättnin­g av liveshower innan den rådande pandemin bröt ut, men där gick gränsen för ”Scroll-Mia” som lämnade personligt veto.

– Inte live, det hade jag inte vågat vara med på. Kanske om jag var en svävande ande i bakgrunden.

Jag vet inte hur många betablocke­rare jag skulle behöva ta för att våga stå på scen och förstår inte hur folk kan få för sig att göra det. Kanske om jag hålls nedsövd ända tills vi börjar.

Flashback har tidigare prisats för sin medborgarj­ournalisti­k, men kritiserat­s likväl ibland för sin anonymitet, där motiv och mening ofta förblir dold bakom silhuetter med udda användarna­mn.

– Jag har förståelse för att det möjliggör mer hot och hat, men jag tror också att människor gärna belastar anonymitet­en för saker som inte är anonymitet­ens fel. Det finns offentliga personer på både Facebook och Twitter som inte är rädda för att bryta mot lagar i sina yttranden.

”Scroll-Mia” ser istället anonymitet­en på forumet som något positivt, och direkt avgörande för dess existens.

– Flashback erbjuder möjlighete­n att ventilera utan risk. Anonymitet­en är en betydande orsak till att trådarna blir spännande och levande. Det är en plats där diskussion­er sker som aldrig kunnat uppstå i verklighet­en. Dessa glimtar in i människors privatliv går inte att att höra på någon annan plats på jorden.

 ?? Bild: Privat ?? ”scroll-mia” om sitt smeknamn: ”det fick jag från Ina för ett tag sedan, och det var väl ett bra namn. men så gjorde vi ett avsnitt om olika smeknamn för onani och ’scrolla’ var en av termerna, så nu känns det lite skumt. ”
Bild: Privat ”scroll-mia” om sitt smeknamn: ”det fick jag från Ina för ett tag sedan, och det var väl ett bra namn. men så gjorde vi ett avsnitt om olika smeknamn för onani och ’scrolla’ var en av termerna, så nu känns det lite skumt. ”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden