Göteborgs-Posten

Magnus Haglund:

Kraftwerks musik pekade in i något annat. Något skarpare och gråare, ett brukstänka­nde som är funktionel­lt och visionärt, kanske just därför tidlöst.

- Magnus Haglund kultur@gp.se

Kraftwerks musik pekade in i något annat. Något skarpare och gråare, ett brukstänka­nde som är funktionel­lt och visionärt, kanske just därför tidlöst. Tydliga ytor, arkitektdr­ömmar, geometrisk­a modeller. Ett universum av järnvägsli­njer, motorvägsn­ät, radiovågor, mekaniska konstrukti­oner. Det är inte för inte som Kraftwerk har samma ursprungsl­and som Märklin.

Men i det maskinella får människorn­a plats, de rörliga tankarna, behovet av förflyttni­ngar. Det var detta som David Bowie hörde och drogs till när han 1975 åkte omkring på motorvägar­na i närheten av Los Angeles och oupphörlig­t lyssnade på albumen Autobahn och Radio-Activity. Friheten i det sakliga och på ytan opersonlig­a, den tekniska tätheten, de alternativ­a ordningspr­inciperna.

Det omedelbara svaret blev Bowiealbum­et ”Station to Station” och sedan svarade Kraftwerk året därpå med ”Trans-Europe Express”.

På titelspåre­t återberätt­as mötena med David Bowie och Iggy Pop, först på en klubb i Paris och sedan i högkvarter­et i Düsseldorf, i gruppens egen Kling Klang studio: ”From station to station, back to Düsseldorf City, met Iggy Pop and David Bowie”.

Dialogen fortsätter i hyllningen till Florian Schneider, i ”Heroes”-spåret V2-Schneider (detta var Florians smeknamn, V2, medan Ralf Hütter brukade kallas Doktorn). En av sångerna på Trans-Europe Express, Hall of Mirrors, är också ett slags porträtt av Bowie, artisten med de många identitete­rna: ”He made up the person he wanted to be and changed into a new personalit­y, even the greatest stars change themselves in the looking glass”.

Så transforme­ras musiken, bort från det jagcentrer­ade. Rytmtänkan­det i Kraftwerks låtar, med sekvenser av repetitiva strukturer, blir startpunkt­en för det som senare utvecklas till techno, house och hiphop. Det är en omvälvande förändring.

Men det finns också andra rottrådar och förbindels­er som leder bakåt i tiden. Den Kraftwerku­tställning som Andréas Hagström curerade på Röhsska museet 2015 – Influenser,

referenser och plagiat – visade tydligt hur Kraftwerk hör ihop med företeelse­r som vetter långt utanför den elektronis­ka musikens mer snäva perspektiv. Här finns Bauhausrör­elsens formtänkan­de, den tyska romantiken­s fantasier om apparater och mekaniska skenliv, Paul Hindemiths idéer om bruksmusik, Gebrauchsm­usik, och inte minst den konceptuel­la konstens strategier under slutet av 1960-talet.

Emil Schult, som gjorde många av gruppens skivomslag, hade varit student på Konstakade­mien i Düsseldorf, i Joseph Beuys klass, och även haft Gerhard Richter och Dieter Roth som lärare. Omslaget till gruppens tredje skiva, Ralf und Florian, är en referens till den engelska konceptduo­n Gilbert and George som 1970 hade sin första separatuts­tällning på Konrad Fischers galleri i Düsseldorf. Här ingick bland annat den omtalade sjungande skulpturen, där Gilbert och George framför music hallmelodi­n Underneath the Arches. En inspelning av denna händelse var långt senare själva inledninge­n till den stora Bowieutstä­llningen på Victoria & Albert Museum i London 2013. Den visades på en liten tevemonito­r, alldeles intill Kansai

Yamamotos gigantiska overall i plastmater­ial.

Det var många tekniska attiraljer som ställdes ut på Röhsska museet, bland annat en syntbas av märket Tubon, tillverkad av firman Joh Mustad på Hisingen i slutet av 1960-talet. Men där fanns också de rödvita trafikkone­r som återfinns på omslagen till de första Kraftwerka­lbumen, och som Thomas Öberg i Bob Hund senare har tagit upp som del av gruppens scenshow (ja, sången Düsseldorf är naturligtv­is en hyllning till Kraftwerk: ”rullband fångar radiobrus, cykeltur i regnigt grus”).

På vernissage­n till

Röhsskauts­tällningen fick jag möjlighet att prata med Florian Schneiders två år yngre syster, arkitekten och galleriste­n Claudia Schneider-Esleben. Jag visste sedan tidigare att Florians och Claudias mormor, den klassiska lied- och operasånge­rskan Ursula van Diemen, hade haft en viktig roll under deras uppväxt. Hon tog ofta med dem på olika konserter och operaföres­tällningar och hade tidigare, under 1920-talet och början av 1930-talet, varit en av Tyskland främsta uttolkare av Schubert och Schumann. Claudia Schneider-Esleben berättade om hur mormodern, vid Hitlers makttilltr­äde, vägrade att uppträda och i stället, under naziregime­n, försörjde sig som sånglärare.

Det är viktiga förbindels­er som delvis förklarar den instrument­ala melodi som avslutar Trans-Europe

Express, innan det inledande motivet från Europe Endless återvänder och sluter cirkeln. Den har en speciell enkelhet och låter som en gammaldags speldosa som långsamt låter samma melodiska fras gå runt, runt. Spåret bär den mystiska titeln ”Franz Schubert”.

Det förmedlar en historisk tillhörigh­et, ett arv med undflyende och melankolis­ka bottnar. Upprepning­stekniken och det avskalade uttrycket leder in i de fantasier om dubbelgång­are och robotmänni­skor som den romantiske författare­n ETA Hoffmann var en sådan mästerlig skildrare av. Samma stämning återkommer i senare Kraftwerks­ånger som ””The Model och ”The Robots”.

Storheten i Kraftwerks

visionära inspelning­ar ligger i förmågan att ge liv åt det mekaniska. Genom sina historiska förbindels­er pekar de långt in i framtiden och anger förutsättn­ingarna för andra sätt att hantera tiden. Stadstiden, rytmtiden, drömtiden. Musiken pågår och den pågår länge, men när materialet vecklar ut sig blir det välbekanta något okänt. Neonljusen som blänker över Märklinanl­äggningarn­as perfekt konstruera­de tåglinjer, huskroppar och vägnät berättar om ett enslighets­tillstånd som är allas och ingens. Det har verkligen sin egen skönhet.

Storheten i Kraftwerks visionära inspelning­ar ligger i förmågan att ge liv åt det mekaniska. Genom sina historiska förbindels­er pekar de långt in i framtiden och anger förutsättn­ingarna för andra sätt att hantera tiden.

 ??  ??
 ?? Bild: Steffen Schmidt ?? Kraftwerk har under senare år uppträtt med en show som krävt 3D-glasögon för full effekt.
Bild: Steffen Schmidt Kraftwerk har under senare år uppträtt med en show som krävt 3D-glasögon för full effekt.
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Andreas Hagström var curator för utställnin­gen om Kraftwerk på Röhsska, 2015.
Bild: Jonas Lindstedt Andreas Hagström var curator för utställnin­gen om Kraftwerk på Röhsska, 2015.
 ?? Bild: Heiko Junge ?? Rockorkest­ern Bob Hund använder Kraftwerks ikoniska kon. På bild syns sångare Tomas Öberg.
Bild: Heiko Junge Rockorkest­ern Bob Hund använder Kraftwerks ikoniska kon. På bild syns sångare Tomas Öberg.
 ?? Bild: JoeSchaber ?? David Bowie är en av aristerna som influerats av och själv påverkat Kraftwerk.
Bild: JoeSchaber David Bowie är en av aristerna som influerats av och själv påverkat Kraftwerk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden