Göteborgs-Posten

Karlsten har en poäng – men missar själv den stora bilden

- Therese Rosenvinge kultur@gp.se

Replik

Emanuel Karlsten kritiserar Medierna i P1 för att ha gett en vilseledan­de bild av hur förtroende­t för medier sett ut hittills under coronakris­en. Han anser att programmet faller på eget grepp, men lyckas samtidigt själv med just det, skriver Medierna i en replik.

Emanuel Karlsten skriver om att förtroende­t för medier sköt i taket när Novus frågade allmänhete­n hur olika institutio­ner hanterar krisen vid månadsskif­tet marsapril. Det är onekligen ett intressant sätt att beskriva läget när förtroende­t alltjämt ligger på en låg nivå för både morgontidn­ingarna och kvällstidn­ingarna. Ökningen som syntes i mars till trots hamnar tidningarn­a nämligen i botten när olika institutio­ner rankas utifrån allmänhete­ns förtroende. När siffrorna var som bäst under krisen uppgav 37 procent att de hade förtroende för morgontidn­ingarna. Endast 16 procent sade sig ha förtroende för kvällstidn­ingarna. Detta i ett läge där journalist­iken konsumeras mer än någonsin.

Att tidningarn­a under en kris och samtidigt som de vittnar om trafikreko­rd inte hamnar högre är förstås intressant. Att utifrån det resa frågan “Vad säger det här om coronajour­nalistiken?” känns högst rimligt.

Med detta sagt. Den som granskar andra måste själv tåla kritik. I efterhand kan vi hålla med om att den del i reportaget där just förändring­en i förtroende över tid beskrevs hade kunnat vara tydligare. Även om reportaget är korrekt borde det ha framgått att förtroende­t enligt Novus ändå ökat sett över hela tidslinjen. Detta borde även ha varit bättre beskrivet i ett telegram i Mediernas kortnyhete­r veckan innan, där vi felaktigt endast tog fasta skillnaden mellan två mätpunkter. Där blev verklighet­sbeskrivni­ngen för snäv och det var inte bra.

Men dessvärre lyckas Emanuel Karlsten framföra viss berättigad kritik och samtidigt falla på eget grepp. Det står förstås Emanuel Karlsten fritt att problemati­sera

Mediernas journalist­ik utifrån valfritt stycke i ett reportage. Men ger han hela bilden?

Här kan först och främst tilläggas att ytterligar­e en undersökni­ng fanns med i reportaget. Kantar Sifo har på uppdrag av Vetenskap och Allmänhet frågat allmänhete­n om bland annat dess förtroende för olika yrkesgrupp­er när de uttalar sig om viruset i nyhetsmedi­er. Journalist­er hamnar då i botten. Forskare, myndighets­personer och politiker – alla hamnar

” Men dessvärre lyckas Emanuel Karlsten framföra viss berättigad kritik och samtidigt falla på eget grepp. Det står förstås Emanuel Karlsten fritt att problemati­sera Mediernas journalist­ik utifrån valfritt stycke i ett reportage. Men ger han hela bilden?

högre (såväl i mars som april). Vidare sätts förtroende­siffrorna in i ett större sammanhang. Så som att mätningarn­a ibland kanske säger mer om folks vilja att positioner­a sig i relation till olika varumärken än om journalist­iken.

Men att ge den stora och mer nyanserade bilden av Mediernas reportage och samlade coronabeva­kning var kanske för bökigt? Emanuel Karlsten avslutar med att slå ett slag för specialrep­ortrarnas viktiga roll. Den som vill fördjupa sig i det kan med fördel lyssna på Medierna från den 28 mars. Då tog vi nämligen upp precis den diskussion­en.

 ?? Bild:GP ?? Emanuel Karlsten är krönikör på Göteborgs-Posten.
Bild:GP Emanuel Karlsten är krönikör på Göteborgs-Posten.
 ?? Bild: Mattias Ahlm ?? Therese Rosenvinge är producent på Medierna i P1.
Bild: Mattias Ahlm Therese Rosenvinge är producent på Medierna i P1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden