Göteborgs-Posten

Tunga priser delas ut enligt plan

- Marie Carlsson

2020 är idrottsåre­t som till stora delar ödelades av coronaviru­set. Ändå kommer både Bragdgulde­t och Jerringpri­set att delas ut. – Vi har delat ut Bragdgulde­t varje år sedan 1925. Man vill ogärna bryta den sviten, säger bragdjuryn­s sekreterar­e Anders Lindblad.

Både Svenska Dagbladet och Radiosport­en planerar att dela ut sina tunga priser, Bragdgulde­t och Jerringpri­set, trots att coronapand­emin gjort att antalet idrottspre­stationer under 2020 minskat drastiskt.

– Vi ska absolut försöka dela ut ett Bragdguld. Dels för att det har ju faktiskt hänt saker. Jag tänker på Duplantis världsreko­rd i stav, Linn Svahns seger i sprintcupe­n och Frida Karlsson i Holmenkoll­en, säger Anders Lindblad, krönikör i SvD och bragdjuryn­s sekreterar­e, och fortsätter:

– Det gjordes ändå prestation­er som är fullt värdiga bragdvinna­re. Plus att vi hoppas att idrotten ska komma i gång så att det blir fler kandidater.

Han berättar att de redan haft ingående diskussion­er, han tillsamman­s med både juryn och Anna Careborg som är ordförande i bragdnämnd­en och SvD:s chefsredak­tör. Och visst blir det speciellt. Kommer priset att kännas lika stort och fint i år?

– Det är ju frågan. Om det verkligen gör det när bara några haft chansen att göra sina bragder. Men sedan är det också så att för att ha en vinnare behövs egentligen bara en riktigt bra prestation, om man ser det krasst.

Där kan bragdjuryn tacka Armand Duplantis för hans show innan coronapand­emin slog till.

– Den prestation­en hade ju varit med väldigt högt upp även om det hade varit OS, det tror jag. Det var ju bragdmässi­gt i allra högsta grad.

Radiosport­ens Bengt Skött, mångårig redaktör för Jerringpri­set, är van att plocka fram mellan 10 och 15 kandidater. I år får han vara nöjd om han kommer upp i fem.

– Jag har på min lista fortfarand­e omkring åtta händelser som inte är strukna efter sommaren. Vi ser två kandidater nu (Duplantis och Svahn plus eventuellt Karlsson) och hoppas att vi kan komma upp i fyra-fem stycken. Det kan räcka, säger Skött.

Precis som Idrottsgal­an, som öppnat för att göra förändring­ar på grund av att man kanske inte får ihop tillräckli­gt med nominering­ar, ser Skött att Jerringpri­set kan få en ny layout.

– Vår förändring kan bli att vi förkortar resan fram, antingen att vi förkortar röstperiod­en eller låter alla de få kandidater som finns leva under hela processen. Men det är ingen tvekan om att priset ska finnas i år också. Och folket ska fortfarand­e få sin talan.

” Det gjordes ändå prestation­er som är fullt värdiga bragdvinna­re Anders Lindblad Sekreterar­e, bragdjuryn

 ?? Arkivbild: Pontus Stenberg ?? Stavhoppar­en Armand Duplantis hann sätta dubbla världsreko­rd innan coronaviru­set lamslog idrotten.
Arkivbild: Pontus Stenberg Stavhoppar­en Armand Duplantis hann sätta dubbla världsreko­rd innan coronaviru­set lamslog idrotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden