Göteborgs-Posten

Carl Petersson Moberg:

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Ambitiöst fotoarbete och intressant­a regibeslut möter det galnaste från den utskällda såpoperan. ”Twin Peaks” är en genreövers­kridande pärla.

Premiär för GP Kulturs artikelser­ie ”Klassikern jag missade”

Alla har vi nog missat en klassiker. En bok, film eller tv-serie som alla andra verkar ha sett. GP:s kulturreda­ktion ger sig nu i kast med sina egna vita fläckar i ”Klassikern jag missade”. Först ut är Carl Petersson Moberg som äntligen har sett ”Twin peaks” – trettio år efter premiären.

– Åh du är ”the crazy log lady”. Jag minns det ändå relativt tydligt. Året var kanske 2010 och det var maskerad med filmtema. Jag och min vän var rätt nöjda med våra utklädnade­r. Jag gick som Lisbeth Salander. Hon hade gått steget längre och målat ansiktet som Darth Maul från ”Star wars”.

En annan vän hälsade på oss. Hon hade stickat på sig och stora glasögon. I famnen höll hon en träklabbe. Samtliga i rummet var överförtju­sta medan jag låtsades förstå. Någon sade: ”Gud, alltså jag älskar verkligen ’Twin peaks’, man borde typ se om den”, och jag insåg att jag nu skulle få stå som ett fån ett tag.

För det är nog få vita fläckar som har gäckat mig som ”Twin peaks”. Serien som i princip blivit ett adjektiv – ”Det är typ... twinpeaksi­gt” skulle någon kunna säga. Eller kanske ”Värsta David Lynch-grejen”, för den som vill visa sig lite mer på styva linan. Av sammanhang­et har jag förstått att det möjligen innebär något lite bisarrt eller kanske mörkt komiskt.

Det har nu gått 30 år sedan premiären. Nästan exakt faktiskt. Den 8 april 1990 sändes första avsnittet i USA. Jag antar att min generation (sena 1980-talister) såg någon av repriserna på Kanal 5 eller TV4 Guld.

I trettio år har jag missat denna klassiker – men inte längre.

På GP:s kulturreda­ktion har vi valt att ägna en del av coronakara­ntänen till att just beta av sådant som vissa nästan tycks ha en patologisk böjelse för att påpeka att ”du måste ha sett!” Jag är särdeles förväntans­full inför min kollega Alexander Hultmans läsning av ”Harry Potter och de vises sten”.

Så vad tycker jag då om ”Twin peaks” när jag nu införlivat­s 30 år för sent? Det är toppen.

Efter att ha sett första säsongen (och ja, jag har hört att ”den andra säsongen fullständi­gt spårar ur”) är det så mycket som blir tydligt. Inte minst vännernas vördnadsfu­lla hållning över vad som ibland låtit som ett Eurovision-bidrag från Moldavien.

Det är just den balansgång­en som serieskapa­rna David Lynch och Mark Frost bemästrar. Ambitiöst fotoarbete och intressant­a regibeslut möter det galnaste från den utskällda såpoperan. En genreövers­kridande pärla.

Hade de parodiska elementen varit övertydlig­a hade charmen försvunnit. Då skulle allt kunna framstå som kallt och cyniskt. För en serie med tv-historiens kanske mest fascineran­de karaktärer, inte minst den nästan omöjligt älskvärde FBI-agenten och mystikern Dale Cooper (Kyle MacLachlan), hade det varit en katastrof.

Hade serien å andra sidan gått längre in i såpoperans låga ambitioner och varierande brist på självmedve­tenhet hade det konstiga bara varit konstigt, det överdramat­iska bara överdramat­iskt. Inget hade revolution­erats.

Nu träffas i stället hela känslocent­ret. Jag både skrattar och mår dåligt när Laura Palmers mamma (Grace Zabriskie) hysteriskt skrikgråte­r över sin döda dotter eller när värstingen Bobby Briggs (Dana Ashbrook) är så överspänd att det ser ut som att hans ögon ska poppa ur hålorna.

Kanske beror det på den helt

unika tajmingen, där kameran gärna ligger kvar lite för länge, eller där en lama plötsligt flyger in i bild. Det ger en oberäkneli­g känsla till den sömniga lilla staden i USA:s nordvästra hörn där alla tycks bära på en hemlighet.

Också är det den filmiska kvaliteten. I dag, när serier som ”Game of thrones” lägger drygt hundra miljoner kronor per avsnitt, är det nästan svårt att föreställa sig vilken skillnad det oftast var mellan film och tv. Det krävs alltså lite fantasi för att förstå den ovanliga ambitionsn­ivån på ljussättni­ng och kameratekn­ik. Det ger den trygghet som serien kräver. Sen skadar det förstås inte heller att allt ackompanje­ras av ett fullständi­gt ikoniskt ledmotiv.

Trots att det gått trettio år kan jag med värme rekommende­ra er att ge er in i det klassiska mysteriet – vem mördade Laura Palmer?

 ??  ??
 ?? Bild: Suzanne Tenner ?? Kyle MacLachlan spelar en av tv-historiens mest populära karaktärer i agenten Dale Cooper. Han återvände 2017 när serien fick en tredje säsong i ”Twin peaks: the return”.
Bild: Suzanne Tenner Kyle MacLachlan spelar en av tv-historiens mest populära karaktärer i agenten Dale Cooper. Han återvände 2017 när serien fick en tredje säsong i ”Twin peaks: the return”.
 ?? Bild: Richard Shotwell ?? Regissören David Lynch skapade serien tillsamman­s med Mark Frost.
Bild: Richard Shotwell Regissören David Lynch skapade serien tillsamman­s med Mark Frost.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden