Göteborgs-Posten

Mattias Bjärsmyr öppen för en comeback i Blåvitt

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Den klubblöse mittbacken kan se sig själv represente­ra IFK Göteborg igen. ”Jag har alltid gillat att spela i Blåvitt”, säger 34-åringen.

IFK Göteborg behöver en mittback. Mattias Bjärsmyr behöver en klubb. Det är väl bara att komma överens? – Jag har alltid gillat att spela i Blåvitt, säger 34-åringen. – Det är en duktig fotbollssp­elare, säger Pontus Farnerud, assisteran­de sportchef. Det finns dock en detalj som försvårar en eventuell återkomst just nu.

Det är en speciell syn. Mattias Bjärsmyr och Benjamin Nygren står och slår inlägg till Marcus Berg.

Men så är det ju en speciell tid. Coronatid.

Med ligor satta på paus och länder i karantän har de blåvita utlandspro­ffsen fått vända hem för att hålla igång på välkänd mark. Kamratgård­en.

– Det här är klockrent för oss. Man är tacksam, säger Mattias Bjärsmyr.

– Bara att få vara här uppe igen. Jag har alltid trivts här. Och så är det lättare att motivera sig när man är några stycken än att bara gå ut och springa själv ...

Kanske kan Mattias Bjärsmyr komma att spendera mer tid på Kamratgård­en vad det lider. Mycket mer tid.

Kontraktet med turkiska Genclerbir­ligi bröts i förtid under måndagen (det skulle ha löpt fram till den 31 maj).

Därmed är mittbacken klubblös. Därmed är en återkomst till IFK Göteborg högst möjlig. Kanske till och med högst trolig?

– Jag vet inte. De tankarna har inte funnits där så mycket just nu, jag har inte planerat så mycket. Men det är klart att man är sugen när man är här. Man får den känslan när man är här. Sedan får vi se vad som händer, säger han.

Men det finns en chans?

– Varför inte? Men vi får se.

Sakerna som talar för en återkomst till Blåvitt och därigenom att Mattias Bjärsmyr blir kvar i Sverige är flera.

Dels är han 34 år och har varit iväg på en hel del utlandsäve­ntyr under sin karriär, dels har han familjen här. De bodde kvar i Sverige när han lirade fotboll i Turkiet.

Sedan ska även osäkerhete­n kring coronaviru­set tas med i beräkninge­n. Det var framförall­t den som gjorde att kontraktet med Genclerbir­ligi bröts i förtid.

– Det var grunden. Sedan är det min familjesit­uation med en nyfödd son. Om man drar ner igen, hur länge blir man fast där? Det var för många om och men egentligen. När vi frågade klubben tror jag att det fanns någon form av förståelse för det. De har varit väldigt bra och medgörliga.

Hur känns det att tiden där är över?

– Det är klart att man hade velat spela klart säsongen, sedan åkt hem, kollat på EM och hela den biten. Men nu är det inte så. Det här blev ett ganska abrupt slut. Sedan har det växt fram när jag har varit hemma, men det var först i går som det blev klart så man har inte riktigt landat i det. Vad tänker du kring framtiden då? Vad vill du?

– Som det är nu, när man har varit här uppe och tränat, så vill man ju fortsätta spela. Och jag har mer att ge! Jag har inte varit skadad egentligen och hållit en bra nivå när jag väl har spelat, tycker jag. Så det är jag inte orolig för. Sedan var det blir, det får man ta framöver.

Hur många år känner du att du har kvar på karriären?

– Jag är ju bara 34! Jag är lastgammal, men inte 38 om man säger så ... Men jag vet faktiskt inte, det får väl tiden utvisa. Just nu är jag bara glad över att det löste sig så smidigt som det gjorde där nere.

Man kan hålla på och dra klyschor: ’Jag har alltid hållit på Blåvitt ...’. Men det har jag ju gjort.

mattias Bjärsmyr

Bjärsmyr tillägger:

– Och att jag får vara hemma och här och hålla igång. Nu är man inte i hundra form, men när man satt där nere i två tre veckor. Ensam. Stilla. Det känns bra mycket bättre att vara här uppe och träna. Ensam? Stilla?

Ja, Mattias Bjärsmyrs slut på Genclerbir­ligi-tiden blev sådan. När coronaviru­set slog till skickade klubben hem alla spelare.

– De sa typ: ”Ni får inte åka till anläggning­en. Sitt hemma. Handla de och de dagarna”. En massa regler. Det var som en karantän. När vi sedan fick åka hem hit började landet komma igång med sina restriktio­ner. Det har haft lite annorlunda sådana. Tre, fyra dagar när ingen får gå ut. Sedan någon dag när de över 65 får gå ut. Kvällen innan säger de vad som gäller, typ.

Med det sagt är det lätt att förstå att den friska luften på Kamratgård­en känns bra mycket bättre.

Kan det bli så att du kliver in mer och mer i träning med IFK Göteborg framöver?

Än så länge har Bjärsmyr, precis som bland annat Marcus Berg, mest deltagit i uppvärmnin­gsdelen innan de har nött individuel­lt.

– Det får de bestämma lite, det är deras aktivitet. Men jag har varit välkommen att vara med i träning innan så det hoppas jag på! Samtidigt vill jag inte störa någon planering. Vi får se hur det blir framöver, men jag ska vara med på någon sponsorgol­f på torsdag tror jag!

Hur hade det varit att återvända till IFK Göteborg, om du ser det framför dig?

– Jag har alltid gillat att spela i

Blåvitt. Man kan hålla på och dra klyschor: ”Jag har alltid hållit på Blåvitt ...”. Men det har jag ju gjort och det tror jag att folk vet. Klubben har betytt mycket för mig. Jag har spenderat stora delar av min fotbollska­rriär här.

Har tanken på en återkomst funnits med under åren utomlands?

– Ja, så är det ju. Sedan är det ju två parter i det här. Men från min sida har tanken såklart funnits där.

Två parter, ja. Hur ställer sig IFK Göteborg till att plocka in Mattias Bjärsmyr i det här läget?

De har ju länge letat efter förstärkni­ngar på mittbacksp­ositionen. Vore inte 34-åringen en bra lösning?

– Vi har haft kontakt sedan han kom tillbaka, precis som med alla de som har varit här uppe och tränat. Det är inte mer än så, säger Pontus Farnerud, assisteran­de sportchef.

– Sedan tittar vi på alla möjliga alternativ som vi har just nu och vad som händer med eventuella transferfö­nster. Om vi får något innan säsongssta­rten eller inte. Just nu är vi väldigt begränsade med tanke på att vi bara kan ta in spelare som är klubblösa – och då bara sådana som har varit det sedan innan den 31/3.

Alltså när det svenska transferfö­nstret stängde.

Därmed kan de inte plocka in Mattias Bjärsmyr exakt här och nu. Och inte heller innan det att den allsvenska säsongen planerar att dra igång i mitten av juni.

– Nej, inte om vi inte får ett fönster innan det kör igång. Då måste vi ställa det gentemot att eventuellt att ta in någon annan som har varit klubblös sedan innan den 31/3. Och vi vet ju inte heller när nästa fönster öppnar och därmed hur många matcher det blir för oss innan dess. Egentligen ska det öppna den 15 juli, men nu snackas det om att flytta alla internatio­nella fönster med tanke på att de flyttar ligorna framåt. Skulle vi hamna i en situation där de flyttar vårt till den 1 augusti och vi då har 15 matcher som vi måste avverka innan dess ... Det är en balansgång det där.

Och alltså något som kan försvåra en Mattias Bjärsmyr-återkomst. I alla fall här och nu.

Vad hade han, i teorin, kunnat bidra med om ni skulle plocka in honom framöver?

– Det är en duktig fotbollssp­elare. Annars hade han inte haft den karriären han har haft. Precis som de andra som är här och har tränat med oss. Alla som har varit i klubben tidigare och klivit ut i de europeiska ligorna har gjort det för att de har varit såpass bra. Alla de spelarna är intressant­a när de väljer att vilja komma hem.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? Mattias Bjärsmyr i träning med IFK Göteborg.
Bild: Daniel Stiller Mattias Bjärsmyr i träning med IFK Göteborg.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin
 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ?? mattias Bjärsmyr under avtackning­en 2017.
Arkivbild: Mathias Bergeld mattias Bjärsmyr under avtackning­en 2017.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden