Göteborgs-Posten

Den som vårdar äldre ska kunna prata svenska

- Alice Teodorescu Jurist och huvudsekre­terare för moderatern­as idéprogram

Aldrig är en människa så utsatt som när hon är gammal eller sjuk. Därför kan behovet av att kunna förstå och bli förstådd av den som (om)vårdar inte överskatta­s. En av Sveriges största yrkesgrupp­er utgörs av undersköte­rskor. Det är en emellanåt bortglömd kår som spelar en viktig roll för kvaliteten inom vård och omsorg. Men det är, visar utredninge­n ”Stärkt kompetens i vård och omsorg” (SOU 2019:20), också en yrkesgrupp med relativt utbredda kompetensb­rister.

Enligt utredninge­n kan det ses som en konsekvens av att yrket länge varit oreglerat vilket resulterat i att vem som helst kunnat anställas som undersköte­rska med behörighet att genomföra vårdåtgärd­er trots avsaknaden av relevant utbildning. Den vanligaste kompetensb­risten som pekas ut i utredninge­n rör bristande språkkunsk­aper. Bristen rör såväl den kommunikat­iva som den skriftliga förmågan samt hör-, läs- och ordförståe­lse.

Att konsekvens­erna av samtal och möten med personal som inte behärskar svenska språket riskerar, inte minst för personer med nedsatt kognitiv förmåga, att bli allvarliga är inte svårt att räkna ut. Kravlöshet­en som länge fått råda på området säger något föga smickrande om synen på gamla och sjuka i Sverige.

Men det finns undantag. I Botkyrka kommun har vård- och omsorgsnäm­nden beslutat att man från och med 1 juli ska införa ett språktest, ett så kallat arbetsprov, för nyanställn­ing i äldreomsor­gen, LSS-verksamhet­en samt förskolan.

I en intervju säger nämndens ordförande Tuva Lund (S) att hon kommit till insikt om behovet av att göra något radikalt: ”Det handlar om att äldre ska få en trygg och bra omsorg, och att vi allmänt ska öka kvaliteten. /…/ Man har inte lagt tillräckli­gt stort fokus på språket vid rekryterin­g. Jag tror ofta att man underskatt­ar omsorgsyrk­et och inte ger det den komplexite­t som det har.”

Men det är inte bara i relation till de sjuka eller äldre som språket är centralt. Lund beskriver, vilket också framkommer i den refererade utredninge­n, hur bristande språkkunsk­aper riskerar att bli ett arbetsmilj­öproblem: ”Vissa känner att de får ta ett större ansvar om de har kollegor som känner sig obekväma med att skriva.” (Dagens samhälle 6/5).

Situatione­n inom äldreomsor­gen är komplex. Låga trösklar in till yrket ger låg status med hög personalbr­ist och personalom­sättning som följd. När efterfråga­n på personal är stor och yrket oreglerat kan nästan vem som helst få en anställnin­g, också den som saknar goda språkkunsk­aper eller annan för ändamålet relevant utbildning. Det är en uppenbart ohållbar ekvation.

För ett land som Sverige, med en hårt reglerad arbetsmark­nad, som dras med stor arbetslösh­et bland utrikes födda, är jobb som kräver lägre kvalifikat­ioner centrala. Sverige behöver fler sådana jobb, inte färre. Men det är inte detsamma som att exempelvis äldreomsor­gen, som är tänkt att täcka behoven hos samhällets mest sårbara, ska omvandlas till en kravlös integratio­nslots. Språkkrav borde därför vara en självklarh­et.

Låga trösklar in till yrket ger låg status med hög personalbr­ist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden