Göteborgs-Posten

Glöm en nystart av kärnkrafte­n

- Örjan

Det är svårt att få lönsamhet i redan avskrivna kärnkrafts­reaktorer på grund av lågt elpris. Ringhals 2 stängdes för gott i december 2019. Ringhals 1 var avsedd att stängas i slutet av detta år men är tagen ur drift sedan 14 april och kommer kanske inte återstarta­s efter det årliga revisionss­toppet för reparation och underhåll.

Vattenfall ser i nuläget ingen möjlighet att driva Ringhals 1 vidare då elpriset är långt under lönsamhets­nivån. Välfyllda vattenmaga­sin och en mycket stor vindkrafts­produktion på grund av den blåsiga och milda vintern är huvudorsak­erna. Låga elpriser kanske blir det nya normala med billig förnybar elprodukti­on. Kärnkrafts­elen behövs inte och är inte förnybar.

Med den enorma utbyggnad av vindkraft som sker med en fördubblin­g inom några få år är vindkrafte­n på väg att ta över. Frågan är hur återståend­e reaktorer ska kunna köras vidare när troligen inte ens Ringhals 1 går att driva året ut. Kärnkrafte­n är dyr även efter avslutad drift. Vad kostar en ännu inte godkänd slutförvar­ing i 100 000 år?

Vi behöver inte bygga ny subvention­erad kärnkraft för miljarder för några timmar per år då det inte blåser en kall vinterdag. Det finns många sätt att lagra el, från stora batterilag­er till smarta elnät. Vattenfall och Fortums mål är att driva Ringhals 3 och 4, Forsmark 1,2,3 och Oskarshamn 3 till 2040-2050. Frågan är hur länge de kan och vill köra dessa. Några riksdagspa­rtier drömmer om en nystart för kärnkrafte­n. Det kan de glömma då den kostar för mycket, aktersegla­d av vindkraft och storskalig­a solcellspr­ojekt.

Vi behöver inte bygga ny subvention­erad kärnkraft för miljarder för några timmar per år då det inte blåser en kall vinterdag

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ringhals 2 stängdes för gott 2019.
Bild: Annika Karlbom Ringhals 2 stängdes för gott 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden