Göteborgs-Posten

Leila K rappar på Håkan Hellströms nya skiva

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Artisten Leila K dök överraskan­de upp på Ullevi 2017 och rappade med Håkan Hellström. På nya skivan ”Rampljus” har samarbetet vuxit till en hel låt. Håkan sjunger på svenska och Leila K rappar på engelska - om rampljuset­s baksida.

Enligt uppgifter till GP har Leila K skrivit en låt ihop med Håkan Hellström. Låten, med arbetstite­ln ”Ska flyga”, finns med på Håkan Hellströms nya skiva ”Rampljus”, vars första del släpps fredag 15 maj.

Hellströms skivbolag Woah dad vill inte bekräfta uppgiftern­a och svarar kryptiskt:

”Låter ju helt fantastisk­t om det skulle vara så. Vi håller tummarna för att det är sant”.

En person med insyn i musikbrans­chen berättar för GP att Leila K och Håkan Hellström skrivit låten tillsamman­s. Han sjunger på svenska, och hon rappar på engelska. Delvis rör det sig om samma text som Leila K rappade till Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg” när hon gästade Ullevi i juli 2017.

Låten är i övrigt nyskriven och ska vara med på ”Rampljus” andra hälft, som släpps först i augusti.

Även i podden ”Schlagervä­nnerna” berättas att Leila K skrivit en ny låt tillsamman­s med ”vad man skulle kunna kalla Sveriges största artist”.

”Den är bra. Den är riktigt bra” kommentera­r podd-profilen Emil Löfström, som är ett stort fan av Leila K, och som har fått lyssna på låten.

Temat är samma som albumets titel: ”Rampljus”, och vad det kan göra för – och med – en artist.

Från att ha varit mopedbud i Göteborg blev Leila K stjärna över en natt 1989 med dunderhite­n ”Got to get”. Hon hyllades internatio­nellt för låtar som ”Rok the nation” och ”Just tell me” på albumet ”Rob’n’Raz feat. Leila K”. 1993 var hon Europas bäst säljande kvinnliga artist .

Men efter att ha avbrutit en turné med Rob’n’Raz. försvann Leila K från scenen. Göran Olsson skildrar i sin dokumentär ”Fuck you, fuck you very much” (1998) hur hennes liv senare kom att präglas av utanförska­p, missbruk och psykisk ohälsa.

2015 fick hon lite av en nytändning, när hon uppträdde med Rob’n’Raz på Denniz Pop awards i Stockholm. Året därpå valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame och 2017 stod hon på scen på Håkan Hellströms bejublade spelning.

”Rampljus” produceras av Joakim Åhlund, som tidigare producerat Håkan Hellströms album ”2 steg från paradise” och ”För sent för Edelweiss”.

Låten, med arbetstite­ln ”Ska flyga”, blir Leila K:s första egna släpp sedan 1999.

Den 12-13 juni och den 28-29 augusti skulle Håkan Hellström ha uppträtt på Ullevi igen. Utsålda konserter som nu flyttats fram ett år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden