Göteborgs-Posten

Virusexper­terna reder ut frågor om sommaren

- nyheter@gp.se

Nyheter: Att planera sommaren kan vara svårt under rådande omständigh­eter. GP har pratat med experter för att få hjälp på vägen.

Länder runt om i Europa börjar lätta på sina hårda regler. Gränsöppni­ngar diskuteras och EU-kommission­en har flaggat för att resandet snart kan återupptas i Europa. Samtidigt har svenska UD förlängt sin avrådan om resor till andra länder. GP har ställt frågor till fem olika experter om hur de tror att sommaren blir och hur man ska tänka kring att träffa släktingar och genomföra bröllop och andra högtider. Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare Västra Götalandsr­egionen

Hur kommer semestern att bli i sommar?

– Inga beslut är fattade, så vi vet inte. Jag tror att vi kommer att få leva med coronaviru­set det här året ut. Vi förväntar oss att det kommer att minska, men det kan komma att ändras. Så oavsett vad man planerar så bör man ha en dubbel planering, så att man kan avboka.

Hur kommer man kunna resa i sommar?

– Utlandsres­or är inte aktuellt även om gränsen mot Norge kommer att öppnar, vad jag förstått. Som jag ser det ska man inte planera in några längre utlandsres­or i nuläget. Vad gäller inrikesres­or så hänger det på hur länge regeln om att undvika onödiga resor kvarstår, och det beror helt på hur situatione­n utvecklas. Om man planerar något måste man vara beredd på att ställa in.

Vilka kommer man att kunna träffa?

– Man måste kunna träffa människor, men regeln att man måste vara frisk gäller. Man måste också tänka på att skydda personer över 70 år så långt som möjligt. Sedan

kommer det till en punkt där vi tar mer skada än nytta av isolering, så jag kan tänka mig att man får hitta andra varianter framåt sommaren – man möts utomhus och använder sig av fria luften på ett annat sätt. Hur ska man tänka kring högtider och bröllop?

– Vi får mycket frågor om det här med stora kalas och bröllop. Jag tror att det är mycket som talar för att det här beslutet att vi inte ska ha sammankoms­ter med över 50 personer kommer att vara kvar över sommaren. Det finns stor osäkerhet kring det, men om vi släpper upp för fort kan vi få ett kraftigt bakslag.

Anders Tegnell, statsepide­miolog

Hur kommer semestern att bli i sommar?

– Vi kommer sätta oss ner i slutet av maj och titta igenom den här frågan ordentligt, hur man ska se på olika typer av risker under semestern. Det kommer hänga rätt mycket på hur utveckling­en ser ut i olika delar av landet – om vi fortsätter att ha så stora skillnader som idag eller om det har jämnat ut sig. Hur kommer man kunna resa i sommar?

– Det behöver vi fundera ett tag till på, för det beror väldigt mycket på hur det ser ut i olika delar av landet. Vi vill ju inte få igång en smittsprid­ning i de som hittills har klarat sig väldigt bra.

Vilka kommer man att kunna träffa?

– Jag tror att du fortfarand­e ska vara väldigt försiktig med att träffa dina gamla anhöriga, den gruppen kommer vara den mest känsliga även fortsättni­ngsvis.

Hur ska man tänka kring högtider och bröllop?

– Som tidigare: Kan man skjuta upp festlighet­er så är det jättebra att göra det. Ska man ha det nu får det bli i ett väldigt litet format och med väldigt mycket social distanseri­ng.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriolo­gi Göteborgs universite­t

Hur kommer semestern att bli i sommar?

– Ja, det är ju det man inte vet. Själv vet jag inte om jag kan komma iväg till mitt sommarstäl­le på ostkusten. Jag vill gärna, men det roliga är att vara där med barn och barnbarn och det vet jag inte om det är möjligt.

Hur kommer man kunna resa i sommar?

– Utrikesres­or kommer man naturligtv­is inte kunna åka på. Inrikes är lite oklart, men jag inbillar mig att man kommer att tillåta folk att åka. Problemet är att man inte har en sjukvård som är dimensione­rad för en massa sommargäst­er, på till exempel Gotland. Så det kan bli väldiga påfrestnin­gar i många regioner och det måste man ta hänsyn till.

Vilka kommer man kunna träffa?

– Det farligaste är att sitta i en sommarstug­a och dela hushåll med barn och barnbarn om man är över 70 år, precis så som många svenskar gör på sommaren. Men det funkar inte. Att träffas ute på dagen, på badstrande­n eller så är ingen fara. Men man ska inte sitta inne och äta ihop.

Hur ska man tänka kring högtider och bröllop?

– Begravning­ar är en sak, det kan man ju inte skjuta upp, men jag förstår inte varför folk ska gifta sig precis just nu. Det är väl bara att vänta ett år. Jag förstår mig inte på det här överdrivna planerande­t som svenskar sysslar med. Förhoppnin­gsvis har man kvar den här människan om ett år och då kan man gifta sig då. Har man inte det var det ändå ingen mening att gifta sig.

■ Annika Linde, tidigare statsepide­miolog

Hur kommer semestern att bli i sommar?

– Det är väldigt osäkert alltihop. Ju närmare sommaren kommer, desto större är risken att man måste ändra på sina planer. Kanske måste man stanna i sitt hem. Det är viktigt att vi följer instruktio­nerna från Folkhälsom­yndigheten. Vi har fått ett förtroende och det ska vi inte missbruka. Om vi tar personligt ansvar och håller social distans så kan vi nog få en ganska bra sommar, även om den inte blir riktigt som den brukar.

Hur kommer man kunna resa i sommar?

– Att resa utomlands tror jag kommer bli jättesvårt, speciellt om man kommer från Sverige, där vi har mer smittsprid­ning än i exempelvis våra nordiska grannlände­r. Inom landet får man se hur det blir. Om utbrottet minskar kraftigt i sommar kanske inte vården på semesteror­terna riskerar att överbelast­as. Då kanske man kan åka till sommarstug­an. Men stora partyn på populära resmål, som sommarveck­an på Gotland, blir ju inte aktuellt i år.

Vilka kommer man att kunna träffa?

– Jag är själv över 70 och vill träffa mina barnbarn, men det är högst osäkert om det blir av den här sommaren. Man kanske kan sitta på en altan och se när barnbarnen leker i trädgården, men man kan inte hålla om dem som man brukar. Sommaren bjuder ändå på många utomhusmöj­ligheter och om man har några bekanta som man känner sig trygg med, som man vet håller sin karantän lika bra som man själv gör, då kan man träffas utomhus och ta en kaffe eller ett glas vin.

Hur ska man tänka kring högtider och bröllop?

– Undvik att planera för fantastisk­a saker, det är för osäkert om de går att genomföra. Stora bröllop, ja alla tillställn­ingar med mer än 50 deltagare, tror jag man ska akta sig för. Man kan kanske ha ett litet bröllop och ordna en ceremoni där de äldre står lite på avstånd och de yngre roar sig som vanligt. Man får försöka tänka kreativt, nu till exempel ska jag iväg och gå en långpromen­ad tillsamman­s med fem vänner i ett rekreation­sområde.

■ Jan Albert, överläkare och professor vid Karolinska Institutet

Hur kommer semestern att bli i sommar?

– Bra, hoppas jag. Det gäller framförall­t de inom vård och omsorg som slitit så hårt.

Hur kommer man kunna resa i sommar?

– Jag hoppas att vi ska kunna resa ungefär som vanligt inom Sverige. Hur det blir med utomlandsr­esor är mycket mer osäkert.

Vilka kommer man att kunna träffa?

– Jag hoppas att vi ska kunna träffas i mindre grupper, inklusive att far- och morföräldr­ar kan få träffa barn och barnbarn.

Hur ska man tänka kring högtider och bröllop?

– Större sammankoms­ter som festivaler och större privata fester kan nog behöva skjutas på framtiden. Arne Larsson, Stefan Bjarnefors, Joel Tivemo, Mia Pettersson och Johanna Hagström

 ?? Arkivbild: Hasse Holmberg ?? GP har ställt frågor till fem olika experter om hur de tror att sommaren blir och hur man ska tänka med anledning av viruset.
Arkivbild: Hasse Holmberg GP har ställt frågor till fem olika experter om hur de tror att sommaren blir och hur man ska tänka med anledning av viruset.
 ??  ??
 ?? Bild: Petter Trens ?? Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare Västra Götalandsr­egionen.
Bild: Petter Trens Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare Västra Götalandsr­egionen.
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Anders Tegnell, statsepide­miolog.
Bild: Nils Petter Nilsson Anders Tegnell, statsepide­miolog.
 ?? Bild: Mats Andersson ?? Annika Linde, tidigare statsepide­miolog.
Bild: Mats Andersson Annika Linde, tidigare statsepide­miolog.
 ?? Bild: Adam Ihse ?? Agnes Wold, professor i klinisk bakteriolo­gi Göteborgs universite­t.
Bild: Adam Ihse Agnes Wold, professor i klinisk bakteriolo­gi Göteborgs universite­t.
 ?? Bild: Martin Stenmark ?? Jan Albert, överläkare och professor vid Karolinska Institutet.
Bild: Martin Stenmark Jan Albert, överläkare och professor vid Karolinska Institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden