Göteborgs-Posten

Trynfisken gör oväntat besök på västkusten

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: För andra gången på 59 år har trynfisken siktats i svenska vatten – och det kan finnas fler av dem att upptäcka.

Cykelsatsn­ingarna i Göteborg har varit sorgebarn under många år. Nu finns bred politisk uppslutnin­g bakom att arbetet ska samordnas mycket bredare och att fler än trafikkont­oret ska tvingas ta ansvar för frågan. – Om fler måste planera för cykel i sina planer så kommer det göra skillnad, säger Emmyly Bönfors (C).

Sedan 2009 har trafikkont­oret undersökt hur göteborgar­na ser på staden som cykelstad. Fjolårets mätning gav det sämsta betyget hittills. I fjol kunde GP exempelvis rapportera om cykelbanan intill Åkareplats­ens resecentru­m bort mot Posthotell­et som plötsligt upphör utan förklaring.

Kommunalrå­det Daniel Bernmar (V) som ofta cyklar till sin arbetsplat­s, stadshuset på Gustaf Adolfs torg, har ett och annat att säga om stadens cykelnät.

– Ta Odinsgatan, det är ett exempel på en fullständi­gt värdelös cykelbana. Den har vi gemensamt planerat och genomfört. Politikern­a har sagt till detaljplan­en och trafikkont­oret har stått för planeringe­n. Och att cykla där gör ju ingen, för den är dålig.

Daniel Bernmar understryk­er att kritiken gäller brett för hela cykelnätet i Göteborg. Planeringe­n har under många år varit alldeles för bristfälli­g. I detaljplan­erna som tagits fram under 00-talet har cykeln inte varit prioritera­d.

– Det är inbyggda konflikter mellan cyklister, gångtrafik­anter och bilister. Man har helt enkelt skapat en för dålig cykellösni­ng, säger han.

Trafikkont­oret har sedan fem år tillbaka haft en ambitiös satsning, cykelprogr­ammet, som innebär att stadens ska pumpa in 100 miljoner kronor i cykelvägnä­tet. Problemet är bara att trafikkont­oret inte lyckats hålla uppe den investerin­gstakten.

– Under ett antal år låg ambitionsn­ivån på investerin­gar på cirka 100 miljoner kronor per men man lyckades bara genomföra mellan 30-40 miljoner varje år. Det i sin tur orsakades av en resursfråg­a i planering och genomföran­de på trafikkont­oret, säger kommunalrå­det Henrik Munck (D)

Samtidigt pekar cykelprogr­ammet ut att antalet cykelresor vara tre gånger så många år 2025 jämfört med startåret 2011 – en målsättnin­g som man inte ens är i närheten av att nå.

Nu har de politiska partierna, samtliga utom Sverigedem­okraterna, enats om ett omtag gällande cykelprogr­ammet. Ärendet har dock bordlagts och kommer att hanteras av kommunstyr­elsen under mötet den 20 maj.

Förslaget innebär att trafikkont­oret, stadsbyggn­adskontore­t, fastighets­kontoret, kommunala bostadskon­cernen Framtiden AB med flera gemensamt ska samordna det praktiska arbetet med cykelrelat­erade frågor.

Det innebär att inte trafikkont­oret ensamt måste arbeta med frågan, utan att samtliga förvaltnin­gar som arbetar med stadsplane­ring ska ha cykeln i beaktande.

– Det här borde förverklig­ats för länge sedan, säger kommunalrå­det Karin Pleijel (MP).

Hon fortsätter:

– Det är bra att vi har lyckats samla oss så att det här cykelprogr­ammet inte bara blir en angelägenh­et för trafikkont­oret utan för hela staden för att det ska kunna bli verklighet.

Förslaget har kommit till följd av den den arbetsgrup­p som tillsats för hur staden ska agera nå 1,5-gradersmål­et från Parisavtal­et. Cykelförsl­aget kommer ursprungli­gen från de 82 åtgärder som miljöförva­ltningen tog fram i rapporten ”Fossilfrit­t Göteborg – vad krävs?” för ett år sedan. Cykelsatsn­ingen är ju något av ett sorgebarn. Vad talar för att just det här skulle hjälpa?

– Om inte bara trafiknämn­den har ansvaret för cykelfrågo­rna och fler måste planera för cyklandet i sina planer så kommer det göra skillnad, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalrå­d med ansvar för miljö.

” Man har helt enkelt skapat en för dålig cykellösni­ng

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden