Göteborgs-Posten

Butikerna som inte överlevt coronakris­en

-

Ekonomi: Flera butiker har fått slå igen och andra har det riktigt tufft som en föjd av coronakris­en. Nu blir den närmaste tiden avgörande för många av handlarna.

Bolag som tvingas i konkurs eller rekonstruk­tion är många efter att coronapand­emin gjort att folk stannar hemma i stället för att vara ute och konsumera.

Ett flertal stora kedjor med butiker i Göteborg har fått slå igen då det nya coronaviru­set minskat flödet av människor i centrum. Andra hänger på en skör tråd. Den närmast framtiden blir avgörande för många handlare i Göteborg.

Bolag som tvingas i konkurs eller rekonstruk­tion är många efter att coronapand­emin gjort att folk stannat hemma i stället för att vara ute och konsumera.

För flera bolag som redan innan krisen kämpade med vikande lönsamhet blev situatione­n snabbt ohållbar.

– Är man rädd för att bli av med jobbet kanske man inte köper det där extra paret jeans. Det drabbar också konsumtion­smönstret, sa Stefan Skeppstedt, konkursför­valtaren för klädföreta­get Jeansbolag­et som begärdes i konkurs tidigare i veckan.

Aprilsiffr­or från kredituppl­ysningsbol­agen UC och Creditsafe visar att konkursern­a är fler än på två decennier. Inom detaljhand­eln ökade konkursern­a med 56 procent mot förra året.

Bara hotell- och restaurang­näringen har det värre. Kläder och sällanköps­varor hade det tufft redan innan pandemin var ett faktum. Många av de konkursade företagen är små. Tre fjärdedela­r av alla handelsför­etag har färre än tre anställda.

Företag som anses ha en hållbar affärsidé, men som av olika skäl har fått ekonomiska problem, kan ofta undvika en konkurs genom att i stället genomgå en företagsre­konstrukti­on, som man ansöker om hos domstolen. Om domstolen beviljar rekonstruk­tionen utser de en rekonstruk­tör som försöker leda bolaget ur krisen, bland annat genom skuldavskr­ivning.

Rekonstruk­tionerna har ökat. I mars hamnade fem bolag i rekonstruk­tion dagligen i landet. För ett år sedan rörde det sig om ett bolag var tredje dag.

Enligt branschorg­anisatione­n Svensk handels har varannan handlare inom sällanköps­handeln tappat minst 40 procent av sin omsättning, var tionde mer än 80 procent. Enligt undersökni­ng, som gjordes under mitten av april vittnar två tredjedela­r av handlarna likviditet­sproblem, och runt 10 000 företag uppgav i april att de under rådande omständigh­eter klarar max två månader till.

Många befarar att krisen kommer få betydande konsekvens­er även på sikt.

– Fortsätter det här riskerar vi att få en helt död innerstad, sa Miriam Pelloni på Slipsknute­n till GP i april.

GP listar nedan ett flertal butikskedj­or och enskilda butiker som hamnat i konkurs eller i företagsre­konstrukti­on sedan mars, då coronaviru­set började spridas på allvar i Sverige.

1. Wasséns

Den 6 maj begärdes väskbutike­n Wasséns i konkurs, efter flera år av fallande lönsamhet. Samma dag påbörjades en stor utförsäljn­ing av hela sortimente­t.

2. Jeansbolag­et

Tidigare i veckan tvingades Jeansbolag­et i Nordstan att ansöka om konkurs. Detta sedan det nya coronaviru­set har minskat flödet av kunder i stan samtidigt som många håller hårt i pengarna när arbetsmark­naden är osäker.

3. Stefanel

I veckan lämnade Helena Vitell Bulte, som drivit klädbutike­n på Kungsgatan i 31 år, in sin konkursans­ökan. De senaste månaderna hade hon sett 70 procent av omsättning­en försvinna och hon hade även fått beskedet att det italienska klädmärket med samma namn som

 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 11
11

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden