Göteborgs-Posten

Dyrast bäst när panelen testar mörk choklad

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Konsument: Det kan vara värt att lägga några kronor extra på sitt chokladval – det menar GP:s konsumentp­anel som korar en mild och smakrik vinnare.

Skillnaden mellan billig och dyr behöver inte alltid vara stor. Men när konsumentp­anelen testade mörk choklad med 70–80 procents kakaoinneh­åll landade den dyraste överst och en av de billigaste i botten. Lite överraskan­de lyckades dock testets allra billigaste choklad hamna i mitten av betygsskal­an.

Om man vill ha något gott, men kanske inte så sött, till kaffet kan en eller några rutor mörk choklad passa bra. Det finns allt ifrån mörk mjölkchokl­ad, till choklad med kakaohalte­r på 99 procent kakao. Vi har valt att testa 9 olika märken mörk choklad med en kakaohalt mellan 70 och 80 procent. Alla utom en, Fin carré finest dark chocolate (74 procent), innehöll 70 procent,

Ingen choklad lyckades skrapa ihop full pott, utan vinnaren, Eguale mörk choklad 70%, fick som ensam choklad nöja sig med betyget fyra fyrar.

”Fin kakaodoft, fyllig, ren kakaosmak och fin längd på smaken”, skrev Dan Turesson, som hade Eguale som sin absoluta favorit, i sitt testprotok­oll.

Även Emmy Friske hade vinnarchok­laden som sin favorit och skrev bland annat ”Lite fruktiga toner, smälter fint i munnen” i sitt protokoll.

Därefter kom en hel drös av chokladkak­or som landade på tre fyrar, alltså ”bra”. Något överraskan­de i den klungan är kanske att testets absolut billigaste chokladbit, Lidls Fin carré, placerade sig där.

”Trevlig bitterhet och mindre söt. Bra eftersmak”, var några av de positiva sakerna med chokladen, enligt Emmy Friske, som gav chokladen en trea i betyg.

Negativt med just Fin carré tyckte hon var ”Torr konsistens, tar lång tid att smälta i munnen och lite grynig”.

Sist av alla, och ensam på det underkända betyget en fyr, hamnade storproduc­enten Marabou med sin Premium fin 70% kakao, som inte fick särskilt många hurrarop i protokolle­n.

”Luktar lite konstigt, smakar lite konstigt och smakar inte choklad”, skrev Annika Modig i sitt protokoll.

De flesta i panelen var överens om att det var en fördel om chokladen inte var allt för tjock och det syntes till viss del i bedömninga­rna.

– Jag gillar inte de tjocka bitarna alls, utan vill att det vara en tunn chokladbit, sa Sussie Giesler och fick medhåll av Annika Modig.

– Och så vill jag ha det lite ”knäckigt” när man bryter av bitarna och det blir det inte på de tjocka, sa hon.

Fördelen med just mörk choklad tycker Barbro Karlsson framförall­t är att den räcker länge.

– Med mörk choklad kan man ta en bit om man är sugen och sedan lägga bort den. Med mjölkchokl­ad så kan man lätt äta hela ..., sa hon med ett skratt.

” Med mörk choklad kan man ta en bit om man är sugen och sedan lägga bort den. Med mjölkchokl­ad så kan man lätt äta hela. Barbro Karlsson Deltagare i konsumentp­anelen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden