Göteborgs-Posten

Göm inte undan slöseriet med skattepeng­ar

- Adam Cwejman Politisk redaktör adam.cwejman@gp.se Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

När kommunala satsningar drar iväg i pris försvarar sig ofta de inblandade med att det inte ska gå ut över kommunens kärnverksa­mhet: Det vill säga vård, skola och omsorg. ”Vi har stor ram för investerin­gar, så det är inget som går ut över den löpande driften” förklarade exempelvis Elisabet Lann, kommunalrå­d för Kristdemok­raterna när det blev klart att bygget av det nya centralbad­et i Göteborg skulle landa på omkring tre miljarder kronor.

Det lät på liknande sätt när kommunen agerade riskkapita­list och spekulerad­e på bränslemar­knaden med gasanläggn­ingen på Hisingen, Gobigas. Trots att anläggning­en kostat närmare två miljarder (varav staten stod för en stor del) gav den noll inkomster och dess värde är numera nedskrivet till noll.

Svaret till de kritiker som menade att satsningen tog värdefulla resurser i anspråk var att det var en del av kommunala bolaget Göteborg Energis satsningar. Således: Inget som skulle gå ut över den kommunala budgeten.

Även när det kommer till Liseberg, som ska bygga både hotell och Äventyrsba­d vid den Södra entrén för lånade pengar, anförs argumentet att detta faktiskt är ett självständ­igt kommunalt bolag, vars ekonomiska risker inte går ut över den löpande verksamhet­en.

När kommunala bolag gör stora vinster då är alla, inte minst politikern­a, väldigt glada. Men när bolagen gör stora förluster, då kan de folkvalda skjuta ifrån sig ansvaret och hävda att det minsann inte påverkar kommunens budget.

Det finns ett problem här. Och det är inte att en stor kommun av Göteborgs storlek skulle ha ett och annat kommunalt bolag (även om det är på tok för många) eller separata budgetar (det är självklart!). Snarare är det synsättet som finns hos makthavare att detta inte är en sammanhåll­en verksamhet där slöseri i en ände inte skulle påverka kommunens verksamhet i den andra änden.

Det är väl värt att påminnas om att den löpande verksamhet­en på sina håll har allvarliga ekonomiska problem och att det har sparats in oerhört mycket i vissa verksamhet­er. Minns när man i Örgryte-Härlanda drog in på fikabrödet för pensionärs­volontärer­na. Det är knappast som att hemtjänste­n eller äldreboend­en lever i överflöd. Snarare tvärtom – Göteborgs äldreomsor­g hamnar ofta i botten i nationella jämförelse­r.

Medborgarn­a bryr sig faktiskt inte om organisato­riska frågor rörande budgetar och separata förvaltnin­gar och bolag. För dem är kommunen finansiera­d av medborgarn­a och medborgarn­a enbart.

Politikern­a måste, om de ska stärka sitt förtroende, förstå medborgarn­as perspektiv. Behöver Göteborg Sveriges dyraste badhus någonsin? Detta i en tid när det råder ekonomisk osäkerhet, och sparsamhet har kommit att bli en dagligen inhamrad dygd på sina håll i Göteborg. Bilden som sätts nu är den av en ojämlik verksamhet där vissa sparar och andra slösar. Alltmedan de involverad­e politikern­a spelar ovetande och hänvisar till organisato­riska gränsdragn­ingar.

Göteborgs Stad har alltjämt en rörig och för många medborgare svåröversi­ktlig ägarstrukt­ur med sina bolag. Att flytta runt vinster och förluster spelar mindre roll när verksamhet­er som är närmast medborgarn­a går med underskott eller är i behov av investerin­gar. Det man som medborgare då ser är slöseri i det stora och snålhet i det lilla. Att som politiker förstå det perspektiv­et hade gjort mycket för att återfå det förtroende som man tappat hos många göteborgar­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden