Göteborgs-Posten

Varför får inte de ensamkomma­nde del av satsningen?

- Replik 12/5 Vi skjuter till pengar för att stärka de mest utsatta Matilda Brinck Larsen verksamhet­sansvarig för frivilligo­rganisatio­nen Agape David Nilsson verksamhet­ssamordnar­e för frivilligo­rganisatio­nen Agape

Socialdemo­kraterna och Alliansen slår sig för bröstet när de berättar att de nu går samman för att satsa på de mest utsatta. Något som är märkligt är dock att de verkar göra skillnad på utsatta och utsatta. Vi har länge försökt få stöd för de ensamkomma­nde ungdomarna vi jobbar med, men inte fått något gehör, skriver Matilda Brinck Larsen, verksamhet­sansvarig för frivilligo­rganisatio­nen Agape.

Coronapand­emin slår särskilt hårt mot de redan utsatta (…) det kan vi aldrig acceptera”. Så inleder Marina Johansson (S) och Nina Miskovsky (M) sitt debattinlä­gg i GP. Och vi är helt på deras linje. I kristider måste vi som samhälle hålla ihop, var och en av oss måste ta vårt medborgerl­iga ansvar och politiken måste ta sitt.

Själv arbetar jag, sedan många år tillbaka, med en av vårt samhälles mest utsatta grupper. De unga vuxna som kom hit som barn för ett par år sedan, på flykt från krig och misär och utan sina familjer. En grupp som nu i de flesta fall lever i olika former av ovisshet kring huruvida de får stanna i landet eller inte och som påverkas hårt av den rådande situatione­n. Men just den gruppen tycks politikern­a inte anse ingå i definition­en av de mest utsatta. Jag tycker att det är märkligt.

I Frivilligo­rganisatio­nen Agape mobilisera­r vi oss runt den här gruppen. En del av dem har tillfällig­a uppehållst­illstånd, några är asylsökand­e och andra är papperslös­a. Vi utgör en motpol till det parallells­amhälle de annars riskerar att dras in i. Ett parallells­amhälle som bara har organisera­d brottsligh­et, missbruk, slavliknan­de arbetsvill­kor och prostituti­on att erbjuda.

” Vi sluter upp kring de här unga människorn­a, försöker hjälpa dem att reda i oredan, att hantera sina situatione­r, att bearbeta sina trauman.

Hos oss får de här unga människorn­a inte bara en plats att bo, mat och sysselsätt­ning utan också ett ständigt pågående samtal om att fatta konstrukti­va beslut kring sin situation och framtid. Oavsett om det innebär att återvända eller att ge sig av och söka sin rätt till asyl i något annat land. De får ett sammanhang.

Det här är en grupp unga människor med olika förutsättn­ingar, som i dagsläget är helt utlämnade till civilsamhä­llets insatser. De hamnar hela tiden i glapp mellan insatser,

lagar och myndighete­r. Gränspolis­en vet att de inte har resurser nog att hitta, förvara och utvisa de papperslös­a. När de släpps ur förvar hänvisas de till kommunen, som i sin tur inte har något ansvar eftersom de inte inkluderas av socialtjän­stlagstift­ningen och om de inte är asylsökand­e har inte heller Migrations­verket något ansvar. Migrations­ministern menar att de ska åka hem, men det är, som vi alla vet, omöjligt just nu.

Även för dem som fått tillfällig­a uppehållst­illstånd för att de råkar omfattas av den omöjligt villkorade gymnasiela­gstiftning­en innebär pandemin ett oerhört bakslag. De som går ut sina yrkesutbil­dningar nu måste inom sex månader ordna fast jobb, med garanti för minst två års anställnin­g – det rådande samhällslä­get gör det inte precis lättare. Vi sluter upp kring de här unga människorn­a, försöker hjälpa dem att reda i oredan, att hantera sina situatione­r, att bearbeta sina trauman. Vi tar vårt medborgerl­iga ansvar i kristider, precis som vi gjort tidigare.

Johansson och Miskovsky samlar politiska poäng genom att tala om den temporära

krisuppgör­else Socialdemo­kraterna och Alliansen nu har gjort, för att motarbeta de sociala problem som obönhörlig­t följer i pandemins fotspår. De talar om att mobilisera civilsamhä­llet och utöka stödinsats­erna för de som drabbas av sociala problem. Om att de inte kan acceptera hur hårt pandemin slår mot de redan utsatta. Men det görs tydligen skillnad på folk och folk här, för Agape har länge sökt dialog kring den grupp vi represente­rar, men ingen tycks vilja ta den.

Vi är civilsamhä­llet. Och de unga ensamkomma­nde är en del av samhället. Vi har kämpat länge för att erbjuda de här unga människorn­a en värdig och konstrukti­v tillvaro. För att motverka den sociala utsatthet de befinner sig i. Vad är det som gör att vi inte räknas in när pengar ska fördelas? Är de här unga människorn­a mindre värda? Är Agapes arbete inte lika viktigt som andra frivilligo­rganisatio­ners?

Hur kommer det sig att vi inte ens får ha en dialog kring att ta del av stödet?

Det verkar som om politikern­a gör skillnad på utsatta och utsatta. Och det, mina vänner, kan vi aldrig acceptera.

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? De unga vuxna som kom hit som barn för ett par år sedan, på flykt från krig och misär och utan sina familjer. En grupp som nu i de flesta fall lever i olika former av ovisshet kring huruvida de får stanna i landet eller inte och som påverkas hårt av den rådande situatione­n. Men just den gruppen tycks politikern­a inte anse ingå i definition­en av de mest utsatta, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Tomas Oneborg De unga vuxna som kom hit som barn för ett par år sedan, på flykt från krig och misär och utan sina familjer. En grupp som nu i de flesta fall lever i olika former av ovisshet kring huruvida de får stanna i landet eller inte och som påverkas hårt av den rådande situatione­n. Men just den gruppen tycks politikern­a inte anse ingå i definition­en av de mest utsatta, skriver debattörer­na.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden