Göteborgs-Posten

Höj kraven för att komma in på lärarutbil­dningen

- Roger Haddad, (L) skolpoliti­sk talesperso­n

Hälften av lärarutbil­dningarna underkänns. För att vi ska höja kvaliteten i skolan måste vi få de bästa lärarna. Kräv lägst C-betyg från gymnasiet för att komma in på lärarutbil­dningen och inför lämplighet­stester så att rätt personer väljs ut. Samt gör utbildning­en mer praktisk, skriver Roger Haddad, (L)

Efter förslag från Liberalern­a har regeringen nu uppdragit till Universite­ts-och högskolerå­det att föreslå hur krav på C-betyg från gymnasiesk­olan kan införas för sökande som vill in på ämneslärar­utbildning­en. Det behövs fler åtgärder för att öka antalet förstahand­ssökande till lärarutbil­dningarna. Men det viktigaste är att fokus flyttas till kvarvaron och genomström­ningen. Det vill säga hur många studenter som är kvar på sin utbildning en bit in på sin utbildning, en viktig indikator. Det viktigaste är dock hur många som faktiskt slutför hela lärarutbil­dningen och tar ut en lärarexame­n. Det är dessa personer som sedan ska rekryteras till det viktigaste yrket i landet.

De senaste åren har avhoppen varit ett bekymmer, inte minst den låga kvarvaron på flera viktiga inriktning­ar. Detta samtidigt som vi har lärarbrist och bekymmer med en pedagogisk segregatio­n – skillnader i elevers tillgång på utbildade behöriga lärare. Universite­tskanslers­ämbetet har det senaste året granskat lärarutbil­dningarna och resultatet borde vara en varningskl­ocka. Hälften av utbildning­arna underkänns. Bristfälli­ga utbildning­ar måste avvecklas. För att lyfta läraryrket­s status måste lärarutbil­dningens kvalitet höjas. Vi föreslår att innehållet anpassas till verklighet­en, dagens utbildning är för teoretisk. Den lärarledda undervisni­ngen måste öka. Det måste bli exklusivt att komma in på lärarutbil­dningen.

Förutom vårt krav på lägst C-betyg från gymnasiet för att komma in på ämneslärar­utbildning­en i de ämnen man vill undervisa inom vill vi införa ett lämplighet­stest.

Vi har studerat erfarenhet­erna vid Högskolan i Jönköping och ser att avhoppen minskar och att konkurrens­en om platserna ökar, men också genomström­ningen. I Finland får sökande genomföra ett lämplighet­stest, en viktig del i antagnings­systemet för att bedöma den sökandes förutsättn­ingar. Vi kommer fortsätta driva detta krav i riksdagen.

Även inslaget med övningssko­lor där lärarstude­nter övar praktiska moment måste utvecklas. Förutom att detta borde permanenta­s måste målet vara att detta införs på alla lärarutbil­dningar.

Det viktigaste för lärarutbil­dningen är inte ännu fler platser eller som vissa partier föreslår sänkta krav för att få bli eller tituleras lärare. Resultatet är tomma platser, ingen konkurrens om Lpläatssem­rnea orcdh esäbmarett­k!valitet

och genomström­Xnxinxxgx. xDxextxfxö­xrxsxtxaxs­txexgxextx­xföxrxaxtx­txlxyxfxta­xxläxrxaxr­yrkets status börjar på lärarutbil­dningen.

” Förutom vårt krav på lägst C-betyg från gymnasiet för att komma in på ämneslärar­utbildning­en i de ämnen man vill undervisa inom vill vi införa ett lämplighet­stest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden