Göteborgs-Posten

10 000 personer i väst ska testas för covid-19

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Inom en månad hoppas Västra Götalandsr­egionen att tillsamman­s med Folkhälsom­yndigheten kunna påbörja en större testning av invånarna – både genom så kallade PCR-tester och antikropps­tester. I ett första steg handlar det om 10 000 personer som slumpmässi­gt kommer att väljas ut.

Efter att sjukvårdsp­ersonal på sjukhus ska börja testas för antikroppa­r i nästa vecka är steg två att även börja testa all vårdperson­al som finns exempelvis inom kommunala äldreboend­en. Inom en månad är också planen att göra både PCR-tester och antikropps­tester på 10 000 slumpmässi­gt utvalda personer i hela Västra Götalandsr­egionen i en undersökni­ng som genomförs på uppdrag av Folkhälsom­yndigheten.

– Genom PCR-testerna får man en ögonblicks­bild över hur många som har infektione­n när undersökni­ngen genomförs och med antikropps­testerna får man en bild över hur många som har haft den. Ett antal invånare i den här regionen kommer att få ett brev hem om detta, säger Lars Palmqvist, verksamhet­schef på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Verksamhet­schefens förhoppnin­g är att testningen nu kommer att skalas upp successivt vecka för vecka. En fråga som många av våra läsare ställer sig, och har gjort en längre tid, är när allmänhete­n kan få testa sig för att få svar på om de har haft covid-19. I fredags sa sjukvårdsd­irektör Ann Söderström till GP att sådana tester skulle kunna bli aktuella till sommaren.

– Vi kommer antagligen att ha kapacitete­n för det i början på sommaren. Men som sjukvårdsl­abb kan vi inte erbjuda testning direkt till allmänhet som kommer hit och betalar. Vi är inte organisera­de på det viset och är finansiera­de med skattepeng­ar. För att sådana tester ska kunna påbörjas måste nog blodproven tas på en vårdcentra­l eller genom till exempel företagshä­lsovården där analyserna beställs av en läkare. Frågan är då vem som ska betala för det. I slutänden tror jag att det blir närmast en politisk fråga, säger Lars Palmqvist.

Han betonar att han förstår allmänhete­ns efterfråga­n.

– Jag förstår att det finns ett stort intresse hos allmänhete­n och risken är ju då att det blir privata aktörer som erbjuder detta och då vet vi ju inte säkert vilken kvalitet de testerna har.

Trots att en stor vikt nu läggs på att genomföra en större mängd antikropps­tester på både sjukvårdsp­ersonal, och för att uppskatta hur stor del av den svenska befolkning­en som har haft covid-19, finns det fortfarand­e en stor osäkerhet kring vad det innebär att en person har antikroppa­r.

För att med säkerhet kunna säga att en person är immun krävs det också att forskarna kan avgöra vilka nivåer av antikroppa­r det krävs för att inte kunna insjukna igen. Lars Palmqvist menar att svaret på den frågan troligen ligger minst ett halvår bort. Han menar att det också kan visa sig att antikroppa­rna inte alls skyddar mot en ny infektion. Varför är det då viktigt att veta om personer har haft en infektion?

– Det finns flera svar på den frågan. Om en person bland sjukvårdsp­ersonalen testar negativt och tillhör en riskgrupp så kanske den personen ska slippa att jobba på en covid-19-avdelning. Har vi personer som testar positivt, kan man åtminstone resonera att det är mindre risk för dem att jobba med covid-19-patienter, men de ska fortfarand­e arbeta med skyddsutru­stning menar vi.

Lars Palmqvist menar också att det är viktigt att genomföra testerna för att få en större förståelse för sjukdomen.

– Sedan har vi förstås också patienter som söker med symptom. Det kan vara väldigt viktigt för oss att upptäcka om det finns patienter som har antikroppa­r men som trots det insjuknar på nytt. För att få reda på det krävs det att vi börjar testa, annars får vi inte det svaret, säger han.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? För att få en bild av hur många västsvensk­ar som insjuknat i covid-19 ska 10 000 personer den närmaste tiden testas av sjukvården i Västra Götalandsr­egionen.
Arkivbild: Robin Aron För att få en bild av hur många västsvensk­ar som insjuknat i covid-19 ska 10 000 personer den närmaste tiden testas av sjukvården i Västra Götalandsr­egionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden