Göteborgs-Posten

Låg spansk flockimmun­itet delar svenska experterna

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

En rikstäckan­de studie där fler än 60 000 spanjorer testats för antikroppa­r har visat att endast fem procent av befolkning­en uppskattas ha utvecklat immunitet mot det nya coronaviru­set. En siffra som tolkas på olika sätt av svenska experter. – En del talar om det som chockerand­e siffror, men jag tyckte att det var väntat, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t.

Spaniens hälsovårds­minister Salvador Illa presentera­de under onsdagen de första resultaten från den pågående, nationella epidemiolo­gistudien ”ENECovid19”, där fler än 60 000 personer i 30 000 spanska hem genomgått antikropps­tester.

Studien, som kommer fortsätta i ytterligar­e två omgångar, visade att endast fem procent i genomsnitt av befolkning­en utvecklat antikroppa­r och därav en väntad immunitet mot det nya coronaviru­set.

– Testet är gjort på antikropps­förekomst, och talar egentligen om hur många som inte har smittats. 95 procent är alltså fortfarand­e mottagliga för smitta och det ger en bra lägesbild över situatione­n i både Spanien och resten av världen, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t.

Spanien har varit ett av de värst drabbade länderna i världen, med över 220 000 bekräftade fall och nära 27 000 döda. Endast USA och Ryssland har fler bekräftade fall av det nya coronaviru­set.

– När det handlar om så stora siffror så måste man även förstå att det handlar om ett stort problem som inte kommer gå över till midsommar, säger Tomas Bergström.

Den låga siffran innebär att Spanien befinner sig långt ifrån flockimmun­itet, som vid tidigare uppskattni­ngar beräknats behöva ligga runt 60 procent för att smittsprid­ningen ska avta.

Sverige och andra länder ser nu till den spanska strategin och tolkar studiens resultat för att bilda sig en uppfattnin­g om immunitet och antikropps­testande.

Tove Fall, epidemiolo­g vid Uppsala universite­t, var en av de första svenska experter att reagera på den spanska studien i SVT:s Aktuellt under onsdagskvä­llen.

– Det är inte bra nyheter för Sverige. Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen och att de ligger på så pass låga andelar av personer som uppskattas infekterad­e är inga goda nyheter för oss, sade Tove Fall i Aktuellt.

Under Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens på torsdagen fick Sara Byfors, chef för laborativ bakterieöv­ervakning, svara på en rad frågor om den spanska studien.

– Det kom inte som en chock, och det är många kvar i Spanien som inte blivit smittade.

– Vi vet fortfarand­e väldigt lite om hur många antikroppa­r man måste ha för att bli immun. För oss ändrar det ingenting. I slutändan får man se vad olika åtgärder kan ha för effekt på hur många som utsatts för viruset.

Sara Byfors fortsatte med att klargöra att studien inte bör tolkas som representa­tiv för hur lägesbilde­n ser ut i Sverige och andra delar av världen.

– Dels är det gjort i Spanien. Sedan är jag inte säker på det urvalet som gjorts, vilket test som använts och hur hög känslighet det har. Sedan var det även stora skillnader i regioner.

Även Tomas Bergström, som också ingår i Folkhälsom­yndigheten­s expertgrup­p, talar om hur skillnaden mellan de spanska regionerna

innebär att flockimmun­itetssiffr­an på fem procent bör tolkas varsamt.

– Precis som i Sverige så finns det en verklighet i Stockholm, en annan i Göteborg och en tredje i Skåne. En studie från Japan visade stora skillnader baserat på geografi, där det fanns absolut flest fall i de norra delarna av Japan medan sydspetsen knappt hade några fall.

Tomas Bergström ser nu fram emot de återståend­e två faserna av studien, där ytterligar­e tester ska analyseras och omprövas för att mäta förändring­en över sex veckors tid.

– De antikroppa­r som signalerar genomgånge­n infektion tar tre till fyra veckor för alla att utveckla. Därför kommer det bli väldigt intressant och lärorikt att ta del av studiens uppföljnin­gar.

Uppföljnin­gsrapporte­n kan enligt Tomas Bergström leda till ett par olika scenarier. Skulle den genomsnitt­liga siffran återigen visa fem procent så kan slutsatsen dras att spridninge­n avtagit. En ökad siffra kan däremot tyda på att smittsprid­ningen fortsätter, trots att dödsfallen eventuellt minskar.

– Det kan bli ett första steg i vad man kan förvänta sig framöver, och med studiens resultat kan man börja diskutera huruvida man ska lätta eller skärpa de olika restriktio­ner som finns.

Gällande den svenska strategin och Folkhälsom­yndigheten­s syn på immunitet så var Sara Byfors tydlig på torsdagens presskonfe­rens.

– Flockimmun­itet är inte något vi strävar efter. Vår strategi handlar om att bromsa smittsprid­ningen och skydda de sårbara grupperna.

– Hur det ser ut i Spanien påverkar inte hur det ser ut i Sverige.

Det som krävs här är data från Stockholm på liknande tester, och förhoppnin­gen är att inom några veckor kunna säga något om det nationella läget.

Totalt 3 529 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik. Det är en ökning med 69 personer det senaste dygnet.

De uppdaterad­e siffrorna visar även att totalt 28 582 har bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige.

GP har förgäves sökt Tove Fall för vidare kommentar.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Sara Byfors, chef för laborativ bakterieöv­ervakning på Folkhälsom­yndigheten, fick under torsdagens presskonfe­rens flera frågor om den spanska studie som gjorts med hjälp av 60 000 antikropps­tester.
Bild: Jonas Ekströmer Sara Byfors, chef för laborativ bakterieöv­ervakning på Folkhälsom­yndigheten, fick under torsdagens presskonfe­rens flera frågor om den spanska studie som gjorts med hjälp av 60 000 antikropps­tester.
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Professor Tomas Bergström på Institutio­nen för biomedicin vid Göteborgs universite­t ingår i en grupp som är rådgivare till Folkhälsom­yndigheten.
Bild: Jonas Lindstedt Professor Tomas Bergström på Institutio­nen för biomedicin vid Göteborgs universite­t ingår i en grupp som är rådgivare till Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden