Göteborgs-Posten

Tegnell känner oro över Västra Götaland

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Situatione­n har stabiliser­ats, men det finns fortfarand­e en risk att smittsprid­ningen i Västra Götalandsr­egionen kan gå samma väg som Stockholm. – Det här viruset är extremt oförutsägb­art. Ibland så sätter det igång och sprids på vissa ställen, ibland gör det inte det, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Statsepide­miolog Anders Tegnell betonade i veckan att de överlag ser en nedåtgåend­e trend utanför Stockholms­området sedan en tid tillbaka. Men han lyfte också ett varnande finger för Västsverig­e.

– Den regionen som vi litegrann har funderat på om den möjligen kan följa Stockholm, och bli en region med väldigt stor smittsprid­ning, är Västra Götaland. Skåne har inte alls på samma sätt visat tendenser att gå uppåt.

När GP pratar med honom utvecklar han sitt resonemang om vad som skulle kunna tala för en ökad smittsprid­ning i Västsverig­e.

– Det har avstannat under senare tid, men samtidigt hör vi rapporter att sjukvården i Västra Götaland börjar bli mer belastad än vad den var tidigare. Det är också så att vi från andra länder har lärt oss att det framför allt är det stora regionerna och hyfsat stora städer där man har större risk för spridning. Det är därför vi har ett extra öga både på Malmö-Lund-regionen och Göteborgsr­egionen. Det är där man kan tänka sig att det kan hända saker.

Vilka tecken håller ni koll på?

– Antalet fall som dyker upp och framför allt hur många som läggs in på IVA och sådant. Det har varit en viss utveckling, men inte så illa som man kunde tro. Det verkar vara ganska rimligt hittills.

Men det finns också mycket som talar emot att Västra Götalandsr­egionen skulle gå samma väg som Stockholm, berättar Anders Tegnell.

– Det här viruset är extremt oförutsägb­art. Ibland så sätter det igång och sprids på vissa ställen, ibland gör det inte det. Det har varit jättesvårt att hitta något genomgåend­e mönster i det. I grunden är det viktigt att fortsätta följa de rekommenda­tioner som vi och andra har gjort så minskar risken uppenbarli­gen påtagligt för att man ska få en stor utveckling.

– Fördelen som Göteborg har är att man kan se på erfarenhet­erna från Stockholm bland annat och se till att man blir ännu bättre på att följa rekommenda­tionerna och kanske framför allt jobba med sina äldreboend­en så att man har så bra beredskap som möjligt där för att inte få in smittan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden