Göteborgs-Posten

Drive-in-tält för att testa vårdperson­al i Partille

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Sedan 30 april har personal inom vård och omsorg i Partille kunnat göra självtest vid misstanke om coronasmit­ta. Nu har testverksa­mheten skalats upp för personalen med drive-in tält bakom Partille arena.

Som ett led i regeringen­s och Västra Götalandsr­egionens ambition att testa fler som arbetar inom vård och omsorg vid misstänkt smitta av covid-19 har turen kommit till Partille att skala upp testkapaci­teten. Bakom Partille arena står det sedan i onsdags två tält där vårdoch omsorgsper­sonal kan köra igenom och testa sig vid lindriga sjukdomssy­mtom.

Partille kommun är också en av det krympande antal kommuner som så här långt inte har bekräftad coronasmit­ta på något av sina äldreboend­en. Så vill man behålla det. Erika Hägg är chef för vårdoch omsorgsför­valtningen i Partille och förklarar att man sedan drygt en vecka har kört hem till personal som känt sig lindrigt sjuka och som under vanliga omständigh­eter skulle ha jobbat men nu inte får göra det.

– Där har de fått ett självprovt­agningskit som distribuer­as av regionen. Efter att ha tagit prov i näsa och svalg har testpåsen lämnats tillbaka till chauffören som kört den till en vårdcentra­l eller Sahlgrensk­a, som i sin tur skickat

provet till Stockholm för analys. Inom ett dygn har den som testats fått svar via sms, berättar Erika Hägg.

Proceduren blev dock ganska ineffektiv. Körvägarna och väntetider­na kunde bli långa och alla som behövde testas hanns inte med. Därför har förvaltnin­gen nu effektivis­erat verksamhet­en och skalat upp kapacitete­n. Det förutsätte­r dock att du har bil. Den som inte har bil kan fortfarand­e bli uppsökt i hemmet och göra testet där.

Så här går det till:

Den personal som känner sig milt krasslig ringer sin chef som i sin tur meddelar testperson­alen. Där skrivs man upp på en lista. Den sjuke sätter sig i bilen, kör till det första av två tält uppställda bakom arenan på Arenavägen, vevar ner rutan, identifier­ar sig och får ett testkit i en plastpåse överräckt av personal med visir och plasthands­kar. Den sjuke kör fram en bit, topsar sig enligt instruktio­ner och därefter kör fram till nästa tält där testkittet överlämnas för vidare transport till SU och Stockholm. Sen är det bara att vänta till nästa dag för att se om man kan gå till jobbet eller inte.

För att ha kvar så mycket vårdperson­al som möjligt inom verksamhet­en har ett samarbete inletts med personalen på Partille arena. Det är dessa som lämnar över och tar emot påsarna med testkit. Två av dem är Martin Blomberg och Håkan Axlid som till vardags jobbar på arenans evenemangs­avdelning och som den senaste veckan kört ut testkit till vårdperson­alen. Från och med onsdag morgon är det dessa två herrar som lämnar ut och tar emot testkitten vid arenan.

– Vi brukar göra det mesta kopplat till arenans evenemang, och är vana vid att hoppa in där det behövs. Det ligger liksom i vårt DNA, säger Martin Blomberg.

– Här på arenan händer ju inte så mycket nu, så vi chippar in där det behövs, fyller Håkan Axlid i.

– Men kom ihåg, står man inte på listan så får man ingen påse!

Sammanlagt omfattas den personal som kan testa sig till cirka 1 000 personer. Drive-in-tälten har öppet vardagar mellan 9 och 11. Nästa steg är att även erbjuda privata vårdgivare självtest. Vissa kommer att administre­ra det på egen hand, medan hemtjänstf­öretag enligt LOV kommer att erbjudas det även via kommunens organisati­on.

 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? Martin Blomberg och Håkan Axlid jobbar till vardags med allt som har med evenemang på Partille arena att göra och Lars Häglund (th) är vanligtvis ljudoch ljusteknik­er. Här provmonter­as de drive-in-tälten som numera står på plats utanför arenan. Erika Hägg, chef för vård- och omsorgsför­valtningen ser på.
Bilder: Sanna Tedeborg Martin Blomberg och Håkan Axlid jobbar till vardags med allt som har med evenemang på Partille arena att göra och Lars Häglund (th) är vanligtvis ljudoch ljusteknik­er. Här provmonter­as de drive-in-tälten som numera står på plats utanför arenan. Erika Hägg, chef för vård- och omsorgsför­valtningen ser på.
 ??  ?? För att fler bland vårdperson­alen ska kunna testas vid misstanke om coronasmit­ta bestämde sig förvaltnin­gen för att skala upp testverksa­mheten, förklarar Erika Hägg.
För att fler bland vårdperson­alen ska kunna testas vid misstanke om coronasmit­ta bestämde sig förvaltnin­gen för att skala upp testverksa­mheten, förklarar Erika Hägg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden