Göteborgs-Posten

Peter Linné: I dessa miljöer existerar inga regelböcke­r

-

ginal Gangsters och Naserligan.

Ändå var detta ”ordning-och-redagruppe­r” på sitt eget säregna sätt. De känneteckn­ades av medlemskap, möten, tatueringa­r, västar och klubblokal­er.

De var (och är fortfarand­e) relativt enkla för polisen att kategorise­ra i olika underrätte­lserapport­er. Namn, personnumm­er, adress, belastning­sregisteru­tdrag och ”arbetsuppg­ift”.

Inga av dessa sammanslut­ningar har dock någonsin varit så oförutsägb­ara, opålitliga och ologiska som dagens förortsgän­g. I dessa miljöer existerar inga regelböcke­r eller manualer.

Det rör sig om unga killar – många födda på 2000-talet – som ena sekunden lovar varandra livslång lojalitet, därefter röker en holk cannabis och i nästa ögonblick skjuter skarpt på sin bäste vän.

Första gången något av dessa gäng på allvar tog plats var 2008, när tungt beväpnade ungdomar från nordöstra Göteborg – under epitetet Gårdstensa­lliansen – slöt sig samman och stoppade Bandidos vidare expansion i Angered.

Mer om det senare.

Hur allt förändrats och växt sedan dess, det är det som vi tänkt berätta mer om. Vi gör det alltså med sex olika geografisk­a områden som bakgrund.

De är utvalda utifrån tre kriterier – våld, vapen och knark:

Först ut Biskopsgår­den/Länsmansgå­rden. Den planerade resan löper vidare genom Angered med sina satelliter, Frölunda/Tynnered i väster, Bergsjön/Kortedala i nordost, Backa på Hisingen och slutar i Centrum, runt Brunnspark­en och Långgatorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden