Göteborgs-Posten

Sprängdåd, hämnd och mord – här är stans dödligaste konflikt

-

Stadsdelen Biskopsgår­den har officiellt runt 27 000 invånare och omfattar de så kallade primärområ­dena Norra Biskopsgår­den, Länsmansgå­rden, Svartedale­n, Södra Biskopsgår­den och Jättesten. Här har gängkrimin­aliteten skördat 19 dödsoffer under de senaste tio åren.

Det finns de som hävdar att gängkrigen i Biskopsgår­den, de som skördat flest dödsoffer av alla konflikter i Göteborg, startade med bråk om en ung kvinna. Facit åtta år senare: En masskjutni­ng inne på en restaurang, två barn mördade i sprängatte­ntat och sammanlagt 19 avlidna.

Vid lunchtid, tisdagen den 7 mars 2006, utsattes ett SAS-plan för ett spektakulä­rt värdetrans­portrån, inne på Landvetter flygplats. En tung jeep av typen Cherokee med tre män kördes rakt igenom stängslet runt anläggning­en, ut på plattan och övermannad­e de väktare som väntade på en mycket stor penninglev­erans.

En av rånarna, en småväxt man, hoppade in bagageutry­mmet och kastade ut säckarna med pengar till sina kamrater. De försvann sedan lika snabbt som de anlänt.

Bytet blev 7,8 miljoner.

Kvar lämnades en bombattrap­p som lamslog efterfölja­ndet. Fotanglar som spridits ut på närliggand­e vägar försvårade polisens jakt.

Det låter möjligen konstigt, men ur denna händelse ska ett gängkrig komma att utvecklas i Biskopsgår­den.

Efter en enorm polisinsat­s kunde hela den konstellat­ion som låg bakom kuppen på Landvetter gripas. Tre av dem dömdes till långa fängelsest­raff.

Den ene, den småväxte mannen som hade en bakgrund i Bandidos och betraktade­s som ledande i det nyetablera­de Backagänge­t, var vid tidpunkten tillsamman­s med en yngre kvinna från Göteborg.

När hon, under hans tid på anstalt, började umgås med en 23-årig man från Biskopsgår­den så small det.

Mordet på 23-åringen på Önskeväder­sgatan i juli 2012 räknas som startskott­et på allt tragiskt som komma skulle. Det delade en stadsdel, och gjorde forna vänner till bittra fiender.

Yrkeskrimi­nella från Norra Biskopsgår­den – av vilka flera tillhörde det numera avsomnade gangsternä­tverket Asir – ställde sig på Backamanne­ns sida och försvarade honom.

Gängledare­n Eddie Jobe, som vi återkommer till, och många andra sörjde den 23-årige kamrat som skjutits till döds och kom sedermera att utgöra gänget från Södra Biskopsgår­den.

Gränsen mellan grupperna ritades upp, en knivskarp linje etablerade­s i höjd med Flygväders­gatan. Den ena sidan hade sin hemmaplan på Friskväder­storget, den andra på Vårväderst­orget.

Det dröjde drygt ett år, fram till hösten

 ?? Bild: Robin Aron ??
Bild: Robin Aron

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden