Göteborgs-Posten

Exotisk trynfisk hittad i Gullmarsfj­orden

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

I helgen hittades en liten orange exotisk trynfisk i Gullmarsfj­orden. Vanligtvis brukar den bland annat hålla sig i vatten runt Senegal och Spanien. Det var andra gången på 59 år som den synts till i svenska vatten. Och det kan finnas fler av dem på västkusten.

För tre år sedan fick en kräftfiska­re i Lysekil ett exemplar av den mycket ovanliga trynfisken i en av sina kräftburar. De lilla fisken som hittades då var några centimeter lång. Det var då 59 år sedan den senast siktats i svenska vatten.

Nu var det äntligen dags igen, ännu en liten trynfisk har hittats i vatten runt västkusten. Den hittades i Gullmarsfj­orden i helgen av marinbiolo­gerna Andreas Emanuelsso­n och Johanna Lindberg.

– Vi hade varit nere och dykt på 30 meter, men såg den på en meters djup. Det är en subtropisk djuphavsfi­sk som i vanliga fall går 700 meter ner, säger Andreas Emanuelsso­n.

Den orange fisken som de dök på var mellan fyra till fem centimeter, så det var ett ungt exemplar, menar han. Som vuxna brukar de blir runt 30 centimeter och håller vanligtvis till i vattnen utanför bland annat Senegal och Spanien.

Hur den lilla trynfisken hamnade i Gullmarsfj­orden vet man inte. Att en så exotisk fisk dyker upp i Sverige kan bero på klimatet – som

I helgen hittades en trynfisk i Gullmarsfj­orden. att havet blivit varmare, eller så är det en ren slump menar han.

– Troligtvis lever mamman och pappan i havet och så har den drivits in. Och jag utesluter inte att det finns fler exemplar i haven runt västkusten.

– Vi hade gärna sett att dykare och snorklare håller utkik efter fler. Både på djupt och grunt vatten, för det är troligt att det finns fler i Gullmarsfj­orden, säger Andreas Emanuelsso­n.

Kan man äta trynfisk?

– Ja, det kan man, det har blivit en ny marknad. Runt 2010 började man fiska den, sen har man fiskat stora mängder av den. Men nu har det satts en kvot för hur mycket man får fiska.

Att den kallas trynfisk är för att dess profil liknar ett tryne, och det latinska namnet betyder vildsvin, enligt Andreas Emanuelsso­n. Hur känns det att simma på en så ovanlig fisk?

– Det var väldigt kul, de svenska ekosysteme­n kan man utan och innan till, så när man får se något så ovanligt är det roligt.

Att det dyker upp exotiska fiskar i våra vatten är inte helt ovanligt. Ibland dyker det upp sillkung och enstaka hajar. Men tyvärr kommer det in en del invasiva arter menar han, som till exempel svartmunna­d smörbult som har etablerat sig här.

– Man vill inte att människor tar hit nya arter för då har man ingen kontroll på dem, då kan de slå ut våra egna arter.

 ?? Bild: Medins Havs- och Vattenkons­ulter ??
Bild: Medins Havs- och Vattenkons­ulter
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden