Göteborgs-Posten

Partillepo­litiker sluter borgfred om budgeten

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Thorbjörn Carlsson (S) har tillsamman­s med Karin Jaxmark (V) och Kåge Wallner (MP) enats om att släppa igenom alliansens budget för 2021. Skälet är situatione­n med coronapand­emin. En budgetdeba­tt utlovas i stället till hösten.

Socialdemo­kraterna har tillsamman­s med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et beslutat sig för att sluta en borgfred med den styrande alliansen i Partille i fråga om nästa års budget som de kommer att släppa igenom utan debatt i juni. – Vi kände att det var viktigt under rådande omständigh­eter, inte minst för att nämnderna ska kunna komma igång med sitt arbete, säger kommunalrå­det Thorbjörn Carlsson (S).

I vanliga fall är klubbas budgeten för kommande år i kommunfull­mäktige under juni månad. Den föregås av en intensiv debatt som i år blir svår, om inte omöjlig, att genomföra under rådande situation med coronapand­emi. Kommunfull­mäktige beslutade ju tidigare i år att minska på antalet mötesdelta­gare till 26 i stället för ordinarie 51 ledamöter.

Den utlysta borgfreden innebär att de rödgröna lägger ner sina röster under kommunfull­mäktiges sammanträd­e den 2 juni när budgeten för 2021–2023 formellt ska klubbas, och därmed släpper igenom alliansens budgetförs­lag utan diskussion.

– Det är ovanligt, mig veterligen har det bara hänt en gång tidigare under finanskris­en 2008 eller 2009, men vi såg det som nödvändigt för att ge nämnderna arbetsro och att de kan komma igång med sitt arbete samt den nya målstyrnin­gsmodellen, förklarar Thorbjörn Carlsson (S), nytillträt­t kommunalrå­d.

Men självklart är han inte nöjd med alliansen budgetförs­lag som var uppe till diskussion i kommunstyr­elsen under tisdagen.

– Det är framför allt på personalsi­dan inom skolan, vården och omsorgen som vi vill se utökade ramar och satsningar. Sammantage­t skiljer det i runda slängar 45 miljoner kronor som vi inom S vill tillföra i ökade anslag utöver alliansens budget för nästa år, säger Thorbjörn Carlsson (S).

Det innebär att intäkterna måste öka och där ser han en skattehöjn­ing på mellan 30 och 40 öre som en del av lösningen.

Den debatten lovar han kommer till hösten i stället.

Samtidigt är frågan om kommunens intäkter framöver väldigt osäker. Sveriges kommuner och regioner, SKR, visade i sitt senaste scenario i april ett inkomstbor­tfall för Partille på 62 miljoner kronor bara i år.

– Det är ett jättetapp, samtidigt är detta bara en prognos och vi vet inte hur det ser ut senare i år. SKR kommer med nya prognoser i både augusti och november. Egentligen är det först då vi kan prata, säger Thorbjörn Carlsson (S).

Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande, är också glad för att budgeten nu kan gå igenom.

– Det känns bra, på detta sätt tar vi alla gemensamt ansvar och kan justera ramarna och ha en debatt i november i stället, säger hon.

I den ursprungli­ga budgeten fanns utrymme för betydligt större satsningar men nu fick man ta höjd för minskade intäkter. Trots detta går budgeten på plus de kommande åren. Den räddas bland annat genom statsbidra­g och kommunens egen reserv (resultatut­jämningsre­serven, RUR) som i dag uppgår till 93 miljoner kronor. Tio miljoner av dessa används i nästa års budget, därefter 20 miljoner per år fram till och med 2023.

– Vi hade nog det bästa budgetförs­laget Partille någonsin haft, men nu får vi i stället gå ner på lägre resultat än vi brukar göra, säger Marith Hesse.

– Det kan vi göra tack vare att vi har en god ekonomi och haft bra resultat tidigare år.

Trots skakigt läge kommer alla nämnder att få sina ramar uppräknade med två procent, flera områden får dessutom extra pengar, däribland utbildning­snämndens ram som utökas med sammanlagt 33,8 miljoner kronor mellan 2020 och 2021, och vård- och omsorgsnäm­nden som får 24 miljoner kronor mer.

” I den ursprungli­ga budgeten fanns utrymme för betydligt större satsningar

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden