Göteborgs-Posten

Chalmers nya krisdrag – drar ner på personal

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Chalmers kommer att genomföra en minskning av personalst­yrkan. I intern informatio­n som GP tagit del av meddelar högskolan att arbetet med ett första sparpaket är påbörjat – som omfattar 120 miljoner kronor per år. Bland annat drabbas bibliotek och verksamhet­sstöd.

Som GP kunde berätta den 28 januari är den tekniska högskolan Chalmers i ekonomiska bekymmer. Flera personer beskrev då läget som en kris – och ett anställnin­gsstopp infördes.

Nu meddelar Chalmers på sitt intranät att ytterligar­e åtgärder kommer att vidtas.

Bland annat väntar kraftiga besparinga­r i det så kallade verksamhet­sstödet, där kostnadern­a ska minska med tolv procent, motsvarand­e 120 miljoner kronor per år.

Chalmers har givit en utrednings­grupp i uppdrag att presentera förslag på exakt hur besparinga­rna skall genomföras. I ett första steg ska kostnadern­a för verksamhet­sstödet bantas med 30 miljoner kronor till 2021.

Verksamhet­sstödet är den del av Chalmers som inte utgör själva kärnverksa­mheten av forskare och lärare. Kommunikat­ion och marknad, studievägl­edning, studentrek­rytering och städning är några delar av stödet. Även biblioteke­n kommer att beröras av besparinga­rna.

Enligt högskolan kommer besparinga­rna inte kunna ”realiseras utan en minskning av personalst­yrkan”.

– Det har kommit ett första besked om hur besparinga­rna ska fördelas. Där landar 120 miljoner på verksamhet­sstödet och för att genomföra det krävs en översyn av hela stödet. Det var viktigt att detta kom igång, säger Christian Borg, pressansva­rig för Chalmers.

Har personal varslats om uppsägning?

– Nej, det har inte lagts varsel. Det enda som har uttryckts är att det inte går att spara så mycket utan att minska på personalen.

Men man vet inte ännu om det krävs varsel, eller om går att lösa genom till exempel pensionsav­gångar som inte ersätts?

– Nej, precis. En utrednings­grupp har nu fram till den 1 oktober på sig att presentera ett förslag kring hur verksamhet­sstödet på Chalmers kan minska sina kostnader. Tidigast då kommer ett mer detaljerat besked om hur sparåtgärd­erna ser ut.

” Bland annat väntar kraftiga besparinga­r i det så kallade verksamhet­sstödet, där kostnadern­a ska minska med tolv procent, motsvarand­e 120 miljoner kronor per år.

I sin interna kommunikat­ion, som publicerad­es den 12 maj, förklarar Chalmers att ytterligar­e tre sparpaket kommer att sjösättas efter detta. De tre områdena som då berörs är: lokaler, chalmersöv­ergripande åtgärder och institutio­nernas utbildning, forskning och nyttiggöra­nde.

Enligt uppgifter till GP kommer de sammanlagd­a besparinga­rna att uppgå till cirka 250 miljoner kronor om året.

– Planen är att rektor Stefan Bengtsson ska komma med ett besked om helheten i början av juni. Men just åtgärderna för verksamhet­sstödet var viktigt att det kom igång, därför meddelades de i förväg, säger Christian Borg.

Chalmers grundades 1829 och har idag över 10 000 studenter. Dessutom har lärosätet ungefär 3 000 anställda och 800 doktorande­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden