Göteborgs-Posten

Statens kostnad för korttidsar­bete fördubblas

- Olle Lindström

Företagens efterfråga­n på permitteri­ngsstöd skenar. Nu bedömer regeringen att kostnaden fördubblas till 95 miljarder kronor. Totalnotan för alla krispaket ligger i nuläget på 240 miljarder. – Statsskuld­en kommer naturligtv­is att öka, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Den reviderade prognosen presentera­des på en pressträff och baseras på ett snitt på 550 000 korttidspe­rmitterade under 2020. I nuläget omfattas 420 000 personer och nästan 22 miljarder kronor har betalats ut, enligt Magdalena Andersson.

– Det innebär att vi räknar upp kostnaden rätt rejält, säger Magdalena Andersson, som ser en påverkan på den svenska statsskuld­en.

Därmed har permitteri­ngsstödet seglat upp som det klart dyraste kristödet av alla åtgärder som lagts fram. Totalt beräknas alla krispaket kosta statskassa­n 240 miljarder kronor i år – i nuläget ska tilläggas. Bara för ett par veckor sedan låg den notan på hälften.

Ändå är permitteri­ngsstödet viktigt, poängterar finansmini­stern:

– Tittar vi tillbaka på förra krisen 2008–09 fanns ingen sådan här reform och då förlorade Sverige många industrijo­bb som aldrig kom tillbaka, säger hon.

– De flesta kommer att omfattas under andra och tredje kvartalet. Vår bästa bedömning är i nuläget att kostnaden blir 95 miljarder kronor.

Är det för lätt att få stödet?

– Jag tolkar det här som att det är många företag som upplever att den här nedgången är väldigt djup.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) på torsdagens pressträff.

Sedan är det inte säkert att alla som sökt också kommer att få stödet.

Magdalena Andersson varnar också bolag som försöker att fuska och säger att kontrollen av stödet kommer att intensifie­ras.

– Vi kommer inte att tveka för att vidta åtgärder för att hindra fusk och missbruk, säger finansmini­stern.

Om den exakta utformning­en, om vilka företag som har rätt till stödet, en debatt som blossat upp senaste tiden, hänvisar hon till Tillväxtve­rket som är den myndighet som administre­rar det hela. Myndighete­n lovar komma med en analys och svar på många av de frågorna snart, hälsar den.

Däremot gör finansmini­stern

I vårproposi­tionen den 15 april presentera­de regeringen ett huvudscena­rio och ett mer pessimisti­skt scenario. En dryg vecka efteråt signalerad­e Magdalena Andersson att utveckling­en var någonstans mittemella­n, på väg brant nedåt mot det sämre utfallet. Den bedömninge­n kvarstår.

Arbetslösh­eten bedömdes då vara på väg mot 11 procent och BNP-raset mot 7 procent i år.

I vårproposi­tionen låg BNP-tappet i de två scenariern­a på minus 4 respektive 10 procent i år. Arbetslösh­eten bedömdes stiga till 9 respektive 13,5 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden