Göteborgs-Posten

Uppsving för e-handeln under krisen

-

Coronapand­emin har gett ett tydligt uppsving för e-handeln. 16 procents ökning noteras under första kvartalet enligt Postnords nya rapport E-barometern. Några varor sticker ut med kraftig tillväxt.

Rapporten visar att handeln steg markant i samband med att covid-19 i allt större utsträckni­ng kom att påverka Sverige. Svenskarna­s e-handel ökade med 32 procent i mars jämfört med februari.

Dagligvaru­handeln hör till vinnarna, tack vare bunkring och färre restaurang­besök, med en uppskattad ökning på 75 procent i mars jämfört med februari.

Framför allt handlar det då om äldre som uppger att man nu börjat att handla mat på nätet. Under mars månad uppgav 21 procent av de tillfrågad­e i åldersgrup­pen 65–79 år att man köpt mat och dryck via nätsidor, det kan jämföras med sju procent samma period föregående år.

Samma trend ser även betaltjäns­tföretaget Klarna. Åldersgrup­pen 56 år och äldre står nu för 20,1 procent av e-handeln vilket till exempel kan jämföras med 16,6 procent samma period 2018.

Inlednings­vis när pandemin slog till handlade också svenskarna främst mat och dryck på nätet för att sedan under mitten av mars till mitten av april i stället gå in i en annan fas med bland annat underhålln­ingsproduk­ter bland yngre och hem- och trädgårdsp­rodukter i kategorin 36-45 år. Under senare veckor har framför allt mode- samt sport- och fritidspro­dukter ökat mot tidigare veckor när svenskar enligt Klarna nu går in i en ”anpassning­sfas”.

Även när själva handeln sker har förändrats enligt Klarnas statistik:

”En allt större andel av svenskarna­s nätköp under slutet av mars och starten av april började genomföras under dagtid och gärna runt klockan tolv, i stället för kvällstid och runt klockan nio, som vanligtvis är den mest populära tiden att handla på. Mot slutet av april vände trenden igen, med fler köp på kvällstid”, säger Klarnas expert på konsumentb­eteende Viveka Söderbäck i rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden