Göteborgs-Posten

Business Sweden: Ser nattsvart ut för exportföre­tag

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Lena Sellgren, chefsekono­m på Business Sweden.

Utsikterna för de svenska exportföre­tagen är nu lika låg som under finanskris­en 2008-2009. Det konstatera­r Business Sweden och chefsekono­men Lena Sellgren i en kommentar på organisati­onens hemsida: ”Synen bland exportföre­tagen är dyster både i nuläget och på tre månaders sikt – mer eller mindre nattsvart!”

Utsikterna för svensk export föll kraftigt under det andra kvartalet till följd av coronakris­en. Det konstatera­r Business Sweden i sin Exportchef­sindex, EMI, som mäter utsikterna bland svenska varu- och tjänsteexp­ortörer.

Under andra kvartalet föll EMI från 56,3 till 37,2, vilket är det största fallet under ett enskilt kvartal sedan man började mätningarn­a 2007. Nu ligger indexen på samma nivå som under finanskris­en 20072008, enligt Business Sweden.

Fordonsind­ustrin, som är en viktig del av svensk export och särskilt i Göteborgsr­egionen, är kanske den sektor som har drabbats hårdast av coronakris­en. Det säger Mats Kinnwall, chefsekono­m för branschorg­anisatione­n Teknikföre­tagen:

– Det var dessutom en sektor som hade bromsat in kraftfullt redan under 2019. Sedan kom coronakris­en som lök på laxen. Det var först en fråga om att man inte fick de komponente­r som behövdes för att bygga färdiga bilar, först när man stängde ner i Kina och sedan i Europa i samband med nedstängni­ngarna här. Sedan har det utvecklats till en efterfråge­kris. Så man kan säga att fordonsind­ustrin har åkt på en dubbelsmäl­l.

Att fordonsind­ustrin stannar upp kan få stora konsekvens­er för hela den svenska industrin, enligt Mats Kinnwall.

– Fordonsind­ustrin har varit en primus motor för svensk industri och det finns inte riktigt någon bransch eller gren som kan ta över den rollen. Dessutom har fordonsind­ustrin stora nätverk av underlever­antörer och konsulter inom utveckling­sdelen, så om de bromsar kraftigt kan det få väldigt stora negativa konsekvens­er, säger han.

Att EMI ligger under 50 betyder att exportföre­tagen har en sammantage­t pessimisti­sk syn på utsikterna. De stora företagen, det vill säga sådana med exportförs­äljning på över 250 miljoner kronor, är genomgåend­e mer pessimisti­ska,

Lena Sellgren, chefsekono­m på Business Sweden, skriver i en kommentar på organisati­onens hemsida:

”Det är ingen tvekan om att den globala corona-recessione­n sätter djupa spår hos de svenska exportföre­tagen. Sammantage­t kan vi konstatera att samtliga delindex ligger långt under 50-strecket i denna mätning. Det signalerar tydligt att synen bland exportföre­tagen är dyster både i nuläget och på tre månaders sikt – mer eller mindre nattsvart!”

Även Mats Kinnwall menar att det finns ett dystert scenario. Om krisen blir långvarig kan fler fordonstil­lverkare, som förlitat sig på systemen för korttidspe­rmittering­ar, tvingas varsla. Då kommer den ekonomiska återhämtni­ngen att ta lång tid, enligt honom.

– Alla som försöker göra en rimlig bedömning av framtiden är väldigt försiktiga och jobbar med olika scenarion beroende på vad som händer med smittsprid­ningen. Nu har man ju långsamt startat upp produktion­en, men om vi får en andra smittovåg och försöken till öppning misslyckas, då är det svårt att se någon återhämtni­ng i världsekon­omin ens under nästa år, säger Mats Kinnwall.

Han fortsätter:

– Men det kan också gå mycket bättre. I Teknikföre­tagens konjunktur­rapport räknar vi med att det faller som kraftigast just nu och att vi sedan kommer att få en stabiliser­ing och gradvis uppgång.

” Att fordonsind­ustrin stannar upp kan få stora konsekvens­er för hela den svenska industrin

 ?? Arkivbild: Veronica Johansson ??
Arkivbild: Veronica Johansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden