Göteborgs-Posten

Dämpat firande planeras i Norge

-

För första gången i efterkrigs­tid är den traditione­lla barnparade­n i Oslo inställd. Men Norges nationalda­g den 17 maj kommer att firas, om än i nedbantad form på grund av coronapand­emin.

Klockan 13 är det tänkt att norrmän landet över gemensamt ska brista ut i nationalså­ngen ”Ja, vi elsker dette landet” (”Sang for Norge”). Övningen leds från Slottsplat­sen i Oslo, där ett antal körer och orkestrar samlas. Musikstund­en sänds direkt av public service-kanalen NRK.

Kungliga slottet har för sångstunde­n fått undantag från reglerna om att max 50 personer får samlas, men hälsominis­ter Bent Høie (H) uppmanar ändå människor att hålla sig borta från slottsområ­det.

– De andra reglerna för offentliga arrangeman­g gäller. Det skall vara minst en meters avstånd, det ska finnas möjlighete­r att hålla god handhygien, arrangören ska ha översikt över deltagarna,

På den norska nationalda­gen den 17 maj hålls traditione­llt en barnparad, men i år är den inställd på grund av viruspande­min. Bilden är från i fjol.

säger Høie.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) brukar resa till sin hemstad Bergen på nationalda­gen, men väljer i år att stanna i Oslo – där en båtparad ska hållas på fjorden, flaggsmyck­ade veteranbil­ar kommer att synas på gatorna och grundlagen ska tas fram ur sitt valv. Men de flesta övriga nationalda­gsarrangem­angen blir digitala.

I Norge har 228 människor dött i covid-19. 8 135 fall av coronaviru­ssmitta har bekräftats i landet, enligt den europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden