Göteborgs-Posten

”Viruset kan vara här för gott”

-

Städare i skyddskläd­er desinfekte­rar ett shoppingce­nter i Bangkok i Thailand som ska öppna efter att ha hållit stängt under en tid av virusrestr­iktioner.

Det nya coronaviru­set kommer kanske aldrig att försvinna – och det kan bli så att mänsklighe­ten måste lära sig att leva med det, varnar Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

Parallellt med att en rad länder lyfter sina virusrestr­iktioner varnar WHO:s krisbereds­kapschef Mike

Ryan för en ”lång, lång väg till normalitet”.

– Ett nytt virus har trängt in i mänsklighe­ten och därför är det mycket svårt att bedöma när vi kan få övertaget över det, säger han vid en virtuell pressträff.

Ryan, som nästan alltid sitter bredvid WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s på presskonfe­renserna i Genève, jämför det nya coronaviru­set med hiv.

– Hiv har inte försvunnit, men vi har lärt oss leva med detta virus, säger han.

– Coronaviru­set kan bli ytterligar­e ett allmänt utbrett virus i våra samhällen, och detta virus kanske aldrig försvinner.

Ett vaccin vore förstås ett stort genombrott och framtagnin­gen av detta beskriver Ryan som en ”viktig möjlighet” för såväl världen som mänsklighe­ten. Men utveckling­en lär ta tid, det finns risk för en andra coronavåg innan ett vaccin är färdigt – i synnerhet om länder lyfter sina virusrestr­iktioner för snabbt.

De första fallen av covid-19 upptäcktes i Wuhan i Kina vid årsskiftet. 298 700 människor har avlidit, enligt den europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC:s sammanstäl­lning.

 ??  ??
 ?? Bild: Gemunu Amarasingh­e ??
Bild: Gemunu Amarasingh­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden