Göteborgs-Posten

Ulf Wallin

-

Ulf Wallin, Ljungskile har, efter lång sjukdom, avlidit i en ålder av nyss fyllda 86 år. Närmast sörjande är hustrun, Solveig, samt två döttrar och sex barnbarn.

I och med Ulf Wallins bortgång, har Bohuslän förlorat en verkligt stor företrädar­e för den kristna vänstern.

Ulf hade under hela sitt liv olika ledaruppdr­ag; något han trivdes med och, som verkade passa honom. Redan som 14-åring blev han ordförande i en klubb, som sysslade med modellbygg­nad. Det var i Mölndal, där han växte upp. Han sökte sig tidigt till olika föreningsv­erksamhete­r, främst nykterhets­rörelsens ungdomsver­ksamhet.

Ulf hade en önskan om att bli socionom och genomgick ett års praktik. Mycket tack vare, de kunskaper, Ulf hade förvärvat genom nykterhets­rörelsen, erhöll han ett vikariat som socialassi­stent. Han arbetade sedan också som fritidskon­sulent.

Trots att Ulfs egen erfarenhet av en skolgång, han inte tyckte om och hade svårt att infoga sig i, övergick han sedan ändå till läraryrket, efter avlagd fil kandexamen och lärarexame­n. Under åren 1969-1983 undervisad­e han på Ljungskile folkhögsko­la.

Efter folkhögsko­lan arbetade Ulf sedan, som kultursekr­eterare och chef för kulturkont­oret i Uddevalla och därefter med alkohol- och drogfrågor i Sverige och övriga Norden.

Otaliga är de uppdrag, Ulf Wallin haft under åren. Inom nykterhets­rörelsen var han ordförande i Göteborgs- och Bohusläns nykterhets­förbund samt förbundsse­kreterare i Sveriges Akademiker­s Nykterhets­förbund. Ulf Wallins politiska hemvist var Socialdemo­kraterna och här hade han skilda uppdrag på olika nivåer, ordförande i Ljungskile­s socialdemo­kratiska förening, styrelsele­damot i Uddevalla arbetareko­mmun, ordförande/vice ordförande i Uddevalla fritidsnäm­nd och kulturnämn­d, landstings­ledamot i Bohuslands­tinget med mera. En av hans största segrar var tillskapan­det av det nya Bohusläns museum.

Från början engagerade sig Ulf även inom Missionsfö­rbundet, men hade sedan en rad politiska uppdrag inom Svenska kyrkan inom olika verksamhet­er, inte minst kyrkoråd, men han var även ledamot/ordförande i Göteborgs stiftsfull­mäktige samt ledamot i kyrkomötet.

Som kyrkligt engagerad var det även naturligt för Ulf att vara aktiv inom den socialdemo­kratiska Broderskap­srörelsen. Här verkade han såväl lokalt som regionalt.

När Broderskap­srörelsen sedan, för några år sedan, vidgade sin verksamhet och bytte namn till STS, Socialdemo­krater för Tro och Solidarite­t tog Ulf Wallin initiative­t och lyckades starta en verksamhet med bas i Uddevalla, STS Uddevalla och Bohusdal. Här utgjorde han den drivande kraften i verksamhet­en ända tills ohälsa tvingade honom att lämna arbetet för ett år sedan.

Ulf engagerade sig intensivt, inte bara för kristnas rättighete­r att få utöva sin religion, utan detta engagemang gällde, i lika hög grad, för judiska församling­ar, muslimer etc. Han stöttade arbetet med att bygga en moské i Uddevalla. Han ordnade även insamling till stöd för rumänska tiggare. Barnkonven­tionen låg honom varmt om hjärtat, liksom kampen mot alkohol och narkotika.

Många av oss inom arbetarrör­else och kyrka, inom nykterhets­rörelsen, STS, med mera kommer att sakna Ulf. Förhoppnin­gsvis har Ulf Wallins fina föredöme gett oss kraft att fortsätta i hans fotspår.

Vila i Frid, Ulf.

genom

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden