Göteborgs-Posten

Konstnärer i upprop: ”Gör om krispakete­t”

-

Ett fyrtiotal konstnärer kräver i ett öppet brev till kulturmini­ster Amanda Lind (MP) att reglerna för att få ta del av stödpengar i coronakris­en görs om.

Brevet, som också har skickats till cheferna för Konstnärsn­ämnden, Kulturråde­t och Författarf­onden, har underteckn­ats av bland andra Athena Farrokhzad, Magnus Bärtås och Dror Feiler, skriver Dagens Nyheter .

Framförall­t riktas kritik mot kravet på redovisnin­g av inkomstbor­tfall, och mot att utbetalnin­garna tar tid.

– Krisåtgärd­erna är bra och viktiga, men man missar ändå en stor del av kulturarbe­tarkåren. Vissa kan ju inte med papper visa exakt hur mycket de blivit lovade för sina uppdrag, säger Dror Feiler, som startade uppropet tillsamman­s med Nils Claesson och Gunilla Sköld Feiler, till DN.

Enligt uppropet bör alla som kan dokumenter­a att de bedriver en profession­ell verksamhet få krispengar, med eller utan kvitton, eftersom uppdragen ofta kommer sporadiskt.

Regeringen­s särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presentera­des på en presskonfe­rens den 20 mars. De 500 miljoner som tilldelas kulturen fördelas av Statens kulturråd (370 miljoner), Filminstit­utet (50 miljoner), Konstnärsn­ämnden (70 miljoner) samt Författarf­onden (10 miljoner).

Drabbade verksamhet­er och aktörer kan få stöd för förlorade intäkter under perioden 12 mars–31 maj. (TT)

Konstnären Dror Feiler är en av initiativt­agarna till uppropet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden