Göteborgs-Posten

Fakta: Redan påverkade program

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

”Ex on the Beach” i snålblåste­n i Varberg, ”Mästarnas mästare” i Hammarbyba­cken eller ”Robinson” på Hallands Väderö? Sommaren och höstens TV-produktion­er kan tvingas vända blicken mot Sverige om inte pandemires­triktioner­na lättar.

Coronapand­emin kan komma att påverka TV-tablån lång tid framöver. De flesta svenska TV-kanalerna har en eller flera produktion­er som spelas in utomlands, framför allt tävlingspr­ogram som är beroende av soligt väder.

SVT:s tävlingspr­ogram ”Mästarnas mästare” brukar spelas in i september någonstans runt Medelhavet, de senaste åren i Grekland. Hur det blir med höstens inspelning­ar vet de inte än, enligt projektled­aren Anders Westberg på SVT.

– Ambitionen är att spela in ett vanligt ”Mästarnas mästare”, men det är ett jobbigt läge nu. Länderna runt Medelhavet är mer stängda än vad Sverige är, så vi har svårt att göra research och leta locations där. Vi måste börja titta på andra alternativ för att vara redo att fatta ett bra beslut om det blir skarpt läge.

En lösning kan vara vara att göra en vinterspec­ial, vilket den tyska upplagan av ”Mästarnas mästarna” gjorde ett

Så här brukar det se ut när deltagarna i Ex on the Beach samlas i Brasilien.

SVT:s ”Antikrunda­n” har

• ställtin sin sommarturn­é. Nu efterlyses tidigare deltagare som kan berätta om vad som hände medderas medtagna föremål.

”Lotta på Liseberg” kom

• mer att sändas som vanligt i TV4 frånochmed­den 22 juni,menutan publik.

TV4:s ”Fångarna på

• fortet” fick ställain inspelning­ar som pågick på franska Fort Boyard tidigare i vår.

år. Ett annat alternativ är att spela in i Sverige.

– Då blir det en helt annan typ av säsong, men exakt hur den skulle se ut måste vi titta mer på. I slutändan är det upp till produktion­sbolaget Meter att säga när vi måste ha fattat ett beslut, men det vore nog skönt för alla om vi vet vad som gäller innan sommaren.

TV4 har ställt in sommarens inspelning av ”Fångarna på fortet”, och sänder i stället en kortare säsong med redan inspelade avsnitt. Inspelning­arna sker vanligtvis på Fort Boyard utanför den västfransk­a kusten.

De har ännu inget att säga om nästa säsong av ”Robinson”, som de senaste åren spelats in i Fijis övärld. För tillfället har önationen stoppat alla inresor från personer som varit i Europa de två senaste veckorna, och alla som reser till landet måste sitta i karantän i två veckor innan de kan röra sig fritt.

Den aktuella säsongen av ”Paradise Hotel Sverige” hade redan hunnit spelas in när coronapand­emin slog till, och producente­n Nordic Entertainm­ent Group vet ännu inte hur de ska göra med kommande inspelning­ar.

Oklart är det även för Discovery Sveriges realityser­ie ”Ex on the Beach”. Realityser­ien har tidigare spelats in på ett lyxhotell i Brasilien. Landet har drabbats hårt av coronapand­emin och inte verkar ha sett toppen på smittsprid­ningen ännu.

– Inom de närmaste veckorna behöver vi fatta ett beslut om vi ska spela in utomlands eller i Sverige, säger Sanna Gollne på Discovery Sveriges pressavdel­ning.

Det gäller även för tävlingspr­ogrammet ”Superstars”, som har ett liknande upplägg som ”Mästarnas mästare”. Programmet har tidigare spelats in på Cypern, som stängt sina gränser för inresor under coronapand­emin.

Det finns inga planer på att ersätta programmen med andra produktion­er. Än så länge fortsätter Discovery och deras anlitade produktion­sbolag att spela in planerade program, med anpassning­ar till de restriktio­ner som finns.

– Vissa program där vi brukar ha studiopubl­ik, som ”Vem kan slå Anja och Foppa”, har vi fått spela in utan publik. Både vi och produktion­sbolagen har förhöjd säkerhet så att inspelning­arna ska vara trygga för alla, säger Sanna Gollne.

 ?? Bild: Discovery Sverige ??
Bild: Discovery Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden